Ecologie generala - Pricope Ferdinand
Descriere
"Ecologia ca stiinta s-a consacrat in ajurul anului 1900, dar radacinile ei sunt mult mai vechi si se leaga practic de istoria omenirii.[...]
Cercetarile actuale au demonstrat ca este imperativ necesar ca omul sa se supuna legilor naturii, care guverneaza echilibrul materiei in cadrul biosferei. In goana dupa profituri mari si imediate, omul a provocat naturii dezechilibre grave precum reducerea biodiversitatii planetei, exploatarea haotica a resurselor minerale ale solului si subsolului, deversarea deseurilor industriale in mediu, utilizarea de substante chimice de sinteza in agricultura.
Toate aceste activitati au declansat pe Terra o adevarata criza ecologica.
Ecologia a devenit o stiinta a supravieturii, ea oferind informatiile si caile prin care omul ar putea sa salveze biosfera de la o adevarata catastrofa." (Autorul)
Fragment din volum: “4. Biocenoza Biocenoza reprezinta o comunitate de organisme vegetale si animale care ocupa un anumit teritoriu, sunt adaptate la un anumit mediu de trai si unele fata de altele si care se transforma o data cu mediul. Termenul de biocenoza a fost introdus de Mobius in anul 1877. In decursul secolului urmator au fost enuntate si alte definitii ale biocenozei, dintre care merita retinuta cea propusa de Odum, in 1971. El defineste biocenoza ca un ansamblu de populatii care traiesc pe un teritoriu sau habitat determinat, avand caracteristici in plus fata de componentii sai (indivizi si populatii), proprii biocenozei. Din aceasta definitie rezulta doua trasaturi fundamentale ale biocenozei: este alcatuita din populatii care apartin unor specii si este un sistem cu trasaturi proprii, diferite de ale componentelor sale. Botnariuc si Vadineanu (1982) definesc biocenoza ca un sistem supraindividual, alcatuit din populatii legate teritorial si interdependente functional. In conceptia sistemica biocenoza reprezinta partea vie a unui ecosistem, constituind o comunitate unitara si complexa de plante si animale. Biocenoza este un sistem deschis, o unitate structurala si functionala, autoreglabila a ecosistemului. 4.1. Structura biocenozei Biocenoza are o structura proprie care poate fi exprimata prin diversitatea speciilor ce le contine, prin relatiile trofice dintre aceste specii, precum si prin anumite trasaturi ale fenologiei unor populatii. Structura specifica reprezinta totalitatea speciilor care populeaza un biotop, precum si raporturile cantitative dintre acestea. Biocenoza prezinta o stuctura calitativa, reprezentata de inventarul speciilor care o compun si o structura cantitativa, exprimata prin numarul de indivizi si biomasa acestora. Importanta speciilor intr-o biocenoza este diferita, in functie de numarul de indivizi, biomasa si activitatea metabolica a acestora. Astfel, speciile cu numar mare de indivizi, cu biomasa ridicata si cu o activitate metabolica intensa joaca un rol important in functionarea biocenozei, pe cand speciile rare si cu o biomasa redusa joaca un rol secundar in bugetul energetic al biocenozei.”