Bucate foarte romanesti
Descriere
„Înzestrat cu toate darurile creatorului baroc şi al consumatorului expert, Radu Anton Roman face parte din categoria acelora pentru care partea cea mai importantă a unei bucurii e comentariul. A găti e a scrie. Nici o senzaţie nu e deplină dacă nu devine cuvânt. Voluptatea de a povesti o mâncare şi de a construi, în jurul paharului, zglobii piruete lirice justifică şi amplifică plăcerile mesei. Neobişnuită este investiţia de efort, de salahorie, la care consimte R.A.R. pentru a documenta jubilaţia. Bucătăria e bibliotecă, arhivă, laborator. Siesta e activitate de cercetare. Ponciful „unităţii de granit” a expresiei culinare autohtone (în jurul sarmalelor şi mititeilor) se spulberă pentru a face loc unei diversităţi feerice. Adevărului canonic i se substituie, salutar, sărbătoarea adevărurilor multiple, culese în fiecare sat, pe fiecare vale, ogradă cu ogradă.
Suntem în plin post-modernism – vor spune câţiva universitari famelici. Aş! A se slăbi! Suntem în plină tradiţie, în tot ce are ea mai exuberant, mai firesc şi mai apetisant. Poftă bună şi să vă fie de bine!” (Andrei Pleşu)