Bucate foarte romanesti

Bucate foarte romanesti

Editura
An publicare
2012
Nr. Pagini
ISBN
9789735969554
Categorii

Descriere

„Înzestrat cu toate darurile creatorului baroc şi al consumatorului expert, Radu Anton Roman face parte din categoria acelora pentru care partea cea mai importantă a unei bucurii e comentariul. A găti e a scrie. Nici o senzaţie nu e deplină dacă nu devine cuvânt. Voluptatea de a povesti o mâncare şi de a construi, în jurul paharului, zglobii piruete lirice justifică şi amplifică plăcerile mesei. Neobişnuită este investiţia de efort, de salahorie, la care consimte R.A.R. pentru a documenta jubilaţia. Bucătăria e bibliotecă, arhivă, laborator. Siesta e activitate de cercetare. Ponciful „unităţii de granit” a expresiei culinare autohtone (în jurul sarmalelor şi mititeilor) se spulberă pentru a face loc unei diversităţi feerice. Adevărului canonic i se substituie, salutar, sărbătoarea adevărurilor multiple, culese în fiecare sat, pe fiecare vale, ogradă cu ogradă.
Suntem în plin post-modernism – vor spune câţiva universitari famelici. Aş! A se slăbi! Suntem în plină tradiţie, în tot ce are ea mai exuberant, mai firesc şi mai apetisant. Poftă bună şi să vă fie de bine!” (Andrei Pleşu)

Pe aceeași temă

Radu Anton Roman