Sărbătoarea Paştilor- tradiţii religioase, ritualuri şi obiceiuri populare. Masa de Paşti- reţete, vinuri şi bucate potrivite
Descriere
Sarbatoarea Pastilor: traditii religioase, ritualuri si obiceiuri populare • Dupa credintele noastre romanesti, oul rosu este aparator in contra diavolului. Ouale rosii, pastrate in casa, apara de rautati. (Novacoviciu) • Ca sa fereasca roadele de piatra, podgorenii leaga primavara vite de vie cu salcie de la Florii, sau ingroapa un ou rosu din Vinerea Mare. (Gorovei) Masa de Pasti: retete, vinuri si bucate potrivite • pasca moldoveneasca, bucovineana, de pe Sieu • drob de miel • colac Toate bunatatile strabunicii zac in caiete prafuite de retete, abandonate. Ca sa nu mai spun, cu jale mare, ca marea bucatarie taraneasca din Romania e inca nedescoperita! In aproape doua sute de ani de existenta moderna, s-au reusit (cu eforturi si sacrificii incredibil de inutile uneori) toate importurile culinare posibile, dar nimeni n-a incercat sa afle ce era mai la indemana: cat de bine, de spectaculos si de divers mancam noi, romanii, de doua milenii. De fapt, intreaga Romanie e inca o tara ne-descoperita (nu numai gastronomic), iar bucataria romaneasca a ramas, datorita nepasarii si ignorantei vechi de doua sute de ani, extrem de reginalizata, insulara, aproape inaccesibila. (Radu Anton Roman)