Evolutia stiintifica a gastronomiei in cadrul actului alimentar - Romulus Gruia
Descriere
Colectia Culinarius. Volumul I: Evolutia stiintifica a gastronomiei in cadrul actului alimentar
Gastronomia si productia culinara in ansamblu nu pot face abstractie de lumea in schimbare, ceea ce impune o abordare sistemica a actului alimentar, cu obiectivul de a-I ridica la un nivel stiintific aprofundat si de inovare a unor noi modalitati si stiluri de hranire.
Devine obligatoriu sa crestem profesionalismul in domeniu, sa formam specialisti ai productiei culinare cu competente tehnologice, de biologie aplicata, de gestiune, de psiho-sociologie, de ecologie, de legislatie etc., pentru a ajunge la cel mai inalt nivel tehnic si managerial, specific ingineriei gastronomice. Nu se poate vorbi despre o gastronomie dezvoltata daca nu se are in vedere cercetarea in domeniu, ceea ce subliniaza si prezenta carte in cele cinci capitole ale sale, in cadrul carora dezvoltarea gastronomiei este analizata pe doua paliere: la nivel de sistem al actului alimentar si, ca sustinere a evolutiei sale stiintifice, cu abordarea la nivel microbiologic (cu detaliere la nivel molecular).
Ca urmare, maestrii culinari (chef-ii) si bucatarii viitorului, vor deveni de facto tehnologi gastronomi cu solide cunostinte stiintifice, tehnice si de cercetare experimentala, pentru diversificarea sortimentatiei si a calitatii polivalente. In plus, cartea se adreseaza si managerilor si specialistilor din toate unitatile sistemului de restauratie, dar si cercetatorilor, doctoranzilor, masteranzilor si studentilor de la ingineria alimentatiei, de la alimentatia publica si turism, cadrelor didactice din invatamantul de profil, precum si tuturor consumatorilor interesati.