Gastronomia si principiile biologiei alimentatiei - Romulus Gruia
Descriere
Colectia Culinarius. Volumul II: Gastronomia si principiile biologiei alimentatiei
Abordarea gastronomiei pe principiile biologiei alimentatiei isi aduce contributia la ridicarea spre un nivel stiintific superior a productiei culinare si a „prozaicului" gatit.
Cartea, in cele sapte capitole, face o trecere in revista a evolutiei gastronomiei in relatie cu stiinta alimentatiei, in ideea de a intelege aprofundat modificarile obiceiurilor alimentare de-a lungul timpului si dezvoltarea prezenta si viitoare a proceselor culinare la nivelul populatiei consumatoare, ori a fiecarui individ in parte in perspectiva gastronomiei personalizate.
Pentru consolidarea competentelor profesionale ale specialistilor in gastronomie, fie ca tehnologi, chefi, sau bucatari experimentati, sunt abordate aspecte ale gastronomiei stiintifice pe principii de macrobiologie, de microbiologie, precum si extrapolarea paradigmatica a descoperirilor stiintifice din ultimele decenii.
Ca noutate, lucrarea propune o serie de noi concepte (gastronomie integronica si holistica, gastronomie personalizata si predictiva, ecosanogeneza gastronomica, gastronomie cuantica, abordarea microbiomului in gastronomie, crono-geno-nutritia, microstructura produselor culinare prin biocomplexitate si abordardare prin geometria fractala etc.) si chiar o schimbare de paradigma, de principiu, de la procesele liniare descrise in stiinta de azi la cele neliniare, pentru o alta intelegere a lumii prin stiintele Complexitatii.