Dusmanul declarat

Dusmanul declarat

Editura
An publicare
2004
Nr. Pagini
216
ISBN
9789738667006

Descriere

Texte de critica politica si sociala, articolele retinute dezvolta atitudinea si viziunea unuia dintre cei mai controversati si fascinanti scriitori contemporani; depasite din punct de vedere cronologic, ele pastreaza incisivitatea si savoarea unei sintaxe revolutionare. Interviurile: 3 imagini pentru public, construite de Genet…la intrebarile a 3 oameni diferiti, in 3 timpuri diferite: Genet fie ascunde, fie dezvaluie multiplele fatete care jaloneaza parcursul militantului care a fost.Grupajul tematic propus in prezentul volum raspunde principalelor interventii politice ale lui Jean Genet. Daca primele doua serii de texte (Panterele Negre si Palestinienii) se concentreaza in jurul unor tematici indelung elaborate de autor, textele care figureaza in cea de-a treia serie (Varia) reprezinta un caz aparte. Ele reflecta – in mod particular – refuzul constant manifestat de Genet de a apartine scenei intelectuale franceze precum si declinarea oricarei apartenente in general.
Din partea unui autor care afirma cu cinism ca singurele lucruri care il leaga de Franta sint limba si bucataria, chiar daca intempestive, aceste luari de pozitie fata de politica franceza dau seama de dificultatile asumarii unui exil total, mai ales atunci cind reperele sint cele oferite de limba ca suport inamovibil. Un alt text (pastrat in rezerva de catre autor) care vine sa intareasca aceasta convingere si intitulat pur si simplu Fratii Karamazov, este un elogiu adus lui Dostoievski si, in acelasi timp, o incercare de trasare a unei poetici. Am putea spune ca este pata oarba care circumscrie reflectia politica. Cele trei interviuri retinute in finalul volumului urmaresc echilibrarea intre cele doua dimensiuni: politica si estetica.
Jean Genet (1910-1986), figura tutelara pentru generatia Beat, pentru miscarile de emancipare ale homosexualilor, a beneficiat de o intrare sulfuroasa pe scena literaturii mondiale. Descoperit de Cocteau si „sanctificat“ de Sartre, Genet este unul dintre putinii scriitori francezi care si-au vazut integrala operei publicata la Gallimard inca din timpul vietii. Constient de riscul pe care il reprezinta o mediatizare interesata exclusiv de latura spectaculara a operei sale, Genet a investit rand pe rand, cu un talent niciodata dezmintit, toate genurile majore ale literaturii. In acelasi timp, el a reusit sa dezvolte si sa mentina o sensibilitate marcata de preocuparea pentru stringentele lumii.

Pe aceeași temă