Cum sa ne simtim bine impreuna
Descriere
Cu totii avem pe cineva cu care nu ne putem intelege: un prieten sau un coleg care se plange mereu, un sef prea critic, un vecin nesuferit, un adolescent care se bosumfla si tranteste usile sau un partener de viata iubitor, dar care ne provoaca iritare.
In bestsellerul sau Cum sa ne simtim bine impreuna: secretul functionarii relatiilor, David Burns pune in aplicare terapia cognitiv-comportamentala – o forma de terapie psihologica ce nu foloseste medicamente, cu rezultate dovedite clinic si care a revolutionat tratamentul depresiei la nivel mondial. In aceasta carte, autorul introduce terapia cognitiva interpersonala, o abordare noua, radicala, care va va ajuta sa va transformati relatiile conflictuale, cu probleme, in unele reusite.
Metoda dr-ului Burns de imbunatatire a relatiilor este surprinzator de usoara si de simpla. Volumul Cum sa ne simtim bine impreuna se sprijina pe 25 de ani de experienta in domeniul clinic, precum si pe cercetari inovatoare efectuate observand peste 1 000 de persoane. Cartea explica intr-un mod inovator de ce ne este atat de greu sa ne intelegem intre noi. Citind-o, veti afla urmatoarele:
• Cum sa incetati sa ii invinuiti pe ceilalti si, in schimb, sa va analizati propriul comportament• Cum sa identificati precis cauza relatiei problematice dintre dumneavoastra si o persoana cu care nu va intelegeti• Cum sa rezolvati rapid aproape orice forma de conflict relational
*
„Terapia cognitiv-comportamentala se bazeaza pe ideea ca, atunci cand iti schimbi modul de gandire, poti schimba modul in care simti si in care te comporti. Cu alte cuvinte, daca invatam sa ii percepem pe ceilalti intr-un mod mai pozitiv si mai realist, va fi mult mai usor sa punem capat conflictelor si sa construim relatii pline de satisfactii atat in plan personal, cat si profesional.”
„ . . . o buna comunicare are nevoie de trei lucruri. In primul rand, trebuie sa fii capabil sa iti exprimi sentimentele deschis si direct. In al doilea rand, trebuie sa fii capabil sa asculti intr-un mod nedefensiv cand vorbeste partenerul tau. In al treilea rand, trebuie sa iti tratezi partenerul cu respect, chiar daca te simti furios sau frustrat.”
„Unul dintre cele mai interesante lucruri cu privire la teoria cognitiva este ideea ca furia si conflictele interpersonale rezulta, in cele din urma, dintr-o amagire mintala. Cu alte cuvinte, atunci cand te certi cu cineva, iti spui in sinea ta lucruri care nu sunt complet adevarate. Totusi, nu observi ca te pacalesti pe tine insuti, pentru ca gandurile distorsionate actioneaza drept profetii ce se autoimplinesc, astfel ca par complet valide. De exemplu, daca iti spui ca cel care te enerveaza este un ticalos, il vei trata ca atare. Drept rezultat, el se va infuria si va incepe sa se comporte ca un ticalos. Apoi iti vei spune ca ai avut dreptate inca de la bun inceput si ca celalalt este cu adevarat un ticalos.”
David Burns,