Pe Urma Pasilor Tai, Iisuse
Descriere
Cartea, ingrijita de Iuliana Mateescu, vrea sa transmita ca adevarata crestinare si ucenicie intru Hristos incepe cand patrunzi adevarurile evanghelice si te incredintezi cu jertfa si iubire Invataturii Lui.
Alcatuita ca un jurnal de calatorie, cartea este presarata cu scurte aprecieri biblice, aplicate la viata contemporana. Autoarea ne poarta in frumoase descrieri din Egipt, prin Ierusalim, la Sfantul Mormant, la Muntele Maslinilor, spre Betleem.
"Candva, au ingenunchiat aici si Magii, si Pastorii. Ultimii au venit din campul alaturat, pe care l-am vazut si noi. Dar Magii au venit de departe, din Chaldeea, de pe malurile Caspicei, pe spinari de camile, de-a lungul Tibrului si Eufratului, de-a lungul Pustiului Nomazilor si al Marii Moarte.
De cand umblu pe urma pasilor lui Iisus, am invatat ca toate cate s-au intamplat in Evanghelie s-au intamplat ca in istoria unei vieti. Sa vada si sa inteleaga oamenii simpli din cel dintai veac al crestinatatii; iar pentru oamenii de azi, o revelatie sublima a ceea ce este si a ceea ce va fi", descrie autoarea drumul spre Betleem.
Din prefata, aflam ca, referindu-se la scrierile sale, Olga Greceanu marturiseste: "Aceasta lucrare s-a nascut ca o necesitate sufleteasca pentru mine indata ce m-am inapoiat de la Ierusalim. Acei pasi a Fiului lui Dumnezeu trebuie urmariti, invatati, patrunsi, explicati prin istorisirea evanghelistilor. Am sfarsit lucrarea din indemnul Preafericitului Parinte Justinian, Patriarhul Romaniei, a carui binecuvantare am primit-o la 29 septembrie 1960".
Autoarea, Olga Greceanu, in perioada celor doua Razboaie Mondiale, era unul dintre cele mai cunoscute nume ale artei plastice romanesti. S-a nascut la 17 august 1890, iar cele mai multe lucrari ale sale se disting prin atasamentul pentru subiectele specific nationale. Prin tot ce a pictat si a scris ea, si-a manifestat convingerea ca expresia suprema a artei plastice este pictura religioasa.