Sase sonatine pentru pian

Sase sonatine pentru pian

Autor
Editura
An publicare
2013
Nr. Pagini
36
ISBN
9786068486109

Descriere

Joseph Haydn (1732-1809) s-a nascut la Viena, fiind unul dintre cei mai importanti compozitori ai epocii clasice.
Compune primele mici lucrari dupa 1755, iar pana in 1761, cand intra in slujba printului Esterhazy, compune primele cvartete, simfonii si divertismente. intre 1761 si 1790, Haydn scrie mare parte a lucrarilor sale, fara ca acestea sa fie destinate exclusiv printului. Folosindu-se de orchestra curtii pe care o dirija, Haydn poate experimenta si poate crea in permanenta, devenind tot mai popular in intreaga Europa. Dupa 1790, odata cu moartea printului, devine liber de obligatiile sale de capelmaistru si incepe sa calatoreasca in Europa pentru a-si publica creatiile. Moartea prietenului sau, Mozart, il determina sa se intoarca la Viena. Din 1793, ii da lectii unui tanar compozitor, Ludwig van Beethoven.
Pana in 1805 a compus peste o suta de simfonii, un numar similar de cvartete si trio-uri de coarde, un numar mare de concerte instrumentale, oratorii, misse, opere, dar si un numar important de lucrari pentru pian, sonate si divertismente. Haydn a ramas cunoscut in istoria muzicii drept cel care a stilizat si modernizat cvartetul de coarde si simfonia, cel care a dezvoltat forma de sonata pentru pian si temele sale.
Muzica lui Haydn a ramas cunoscuta si pentru tonul sau comic, diferit de cel al contemporanilor sai mai tineri, Mozart si Beethoven. Fiind o muzica scrisa pentru un public fix, cel de la curtea lui Esterhazy, ea trebuia sa aiba un ton vesel, sa amuze, dar si sa fie in ton cu doleantele printului. De-a lungul deceniilor, din 1750, cand a inceput sa compuna si pana in 1805, cand boala l-a determinat sa opreasca orice activitate de acest gen, stilul lui Haydn a evoluat in permanenta, depasind cu mult nivelul muzicii scrise la comanda.
Aceste piese timpurii pentru pian ale lui Haydn au fost initial numite Divertismente sau Sonate, dar au fost ulterior redenumite datorita formei si a lungimii reduse. Avand fiecare intre 2 si 4 parti, sonatinele din acest caiet inglobeaza esenta stilului lui Haydn, flind un excelent exercitiu in pregatirea pentru sonatele lui Haydn si Mozart.

Pe aceeași temă

Sase Sonatine Vieneze Pentru Pian,Wolfgang Amadeus Mozart

Mihail Jora

J. Haydn