Viitor pentru scrisori

Viitor pentru scrisori

Autor
Editura
An publicare
2010
Nr. Pagini
631
ISBN
9730064070

Descriere

Aceasta carte cuprinde Istoria Neamului Romanesc, respectiv perioada de la constituirea neamurilor tracice, stramosii strabunilor nostri, pana la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, in REBUS.
Titlul lucrarii sugereaza ca fiecare "scrisoare" este o tema de istorie prezentata intr-o forma enigmistica, o indicatie pentru ca cei din viitor, urmasii nostri sa-si dea seama mai bine de unde au venit si incotro se indreapta.
Cartea este o premiera nationala si o noutate mondiala, totodata, deoarece ea prezinta pentru prima data in lume Istoria Neamului Romanesc pe parcursul celor aprox. 300 teme de istorie redate sub diferite forme rebusiste: careuri tematice, integrame, aritmograme istorice, aritmo-grife, aritmogrife tematice, harti-aritmogrif, din care ultimile doua categorii sunt, de asemenea, inedite, fiind create de autorii lucrarii. Pentru prezentarea Istoriei Neamului Romanesc-in date, am creat aproape 200 de probleme - tip jocuri puzzle. Subiectele lor, stabilite in mod cronologic si grupate pe cele 12 capitole ale lucrarii, oglindesc, aproximativ, structura Istoriei Romaniei.
De asemenea, la majoritatea temelor au fost prezentate si anumite ilustratii menite sa sintetizeze prin imagini esenta principalelor actiuni, batalii, date, aspecte ori idei sub forma unor picturi, basoreliefuri, statui, planuri, scheme, harti etc, din care unele sunt create de artisti celebri romani sau straini. in intreaga lucrare, au fost infatisate aproape 1.000 de asemenea ilustratii, care ofera si posibilitatea de reamintire a Istoriei Neamului Romanesc din .. cronici in imagini.
"Scrisorile" de fata au fost intocmite in scop atractiv-distractiv, de competitie cu sine insusi, cu propriile cunostiinte de istorie si nu numai, dar si pentru a indeplini o functie instructiv-educativa. Lucrarea se adreseaza deci, in primul rand, generatiilor de viitor, tinerilor din Romania, indeosebi elevilor si studentilor din institutiile de invatamant civil si militar, dar si ostasilor activi sau in rezerva, indiferent de varsta, grad sau functie. De aceea s-a apelat la prezentarea Istoriei Neamului Romanesc intr-o forma specifica jocurilor enigmisticii, deoarece atat elevii cat si studentii, ca toti tinerii de altfel, avand un mai pronuntat spirit al competitiei decat persoanele de alte varste sunt mai predispusi spre sport, spre jocuri, spre confruntare. Ca urmare, fiecare "scrisoare", fiecare tema astfel intocmita reprezinta o provocare la intrecere cu tine insuti, cu fortele si cunostintele proprii pentru a rezolva, rand pe rand, toate problemele de istorie prezentate sub diferite forme rebusiste, pentru a birui si castiga.
Istoria, dupa cum aprecia Vasile Conta, este "Cartea unde timpul isi scrie parerile si impresiile sale. Ea formeaza oglinda viitorului", iar potrivit afirmatiei marelui nostru poet Mihai Eminescu "Istoria lumii cugeta desi incet, insa sigur si just". Totodata, Mihail Kogalniceanu solicita: "Istoria romaneasca sa ne fie cartea de capetenie"..
Lucrarea prezentata va ajuta si la cunoasterea frumusetilor tarii, a celor cu caracter istoric indeosebi si va contribui la cresterea respectului fata de Romania, fata de vechea si interesanta ei istorie, fapt ce va asigura cresterea interesului pentru vizitarea plaiurilor mioritice, a muzeelor, etc. ...

Pe aceeași temă