Sfaturi pentru o viata mai sanatoasa - Ligia Pop
Descriere
Ligia Pop este un nume recunoscut in domeniul alimentatiei raw food din Romania, dar si pe plan international. Consultant in nutritie raw si maestru bucatar in alimentatia vegana fara foc, a publicat sase carti de specialitate: Retete vegane fara foc (care a castigat, in 2014, cel mai prestigios premiu la etapa nationala a Gourmand World Cookbook Awards, in cadrul categoriei „Best Vegan Cookbook“); Germeni si vlastari: surse de sanatate si energie; Deserturi pentru parinti si copii sanatosi; Jurnal de sarcina: sfaturi pentru o nastere naturala si un bebe sanatos; Diversificarea raw si vegana: sfaturi si retete pentru bebelusi si copii mai mari, precum si cartea de fata, ajunsa acum la a doua editie. La acestea se adauga o metoda de pian, Pasi in lumea muzicii. Este singurul raw chef din lume care a primit, in anul 2011, distinctia mondiala YouTube Next Chef. Pe langa numeroasele sale activitati, organizeaza anual, in toata tara, editii ale Raw Generation Expo, evenimente ce promoveaza un stil de viata sanatos, echilibrat, fiind totodata gazda show-urilor TV online „Ligia’s Kitchen“ si „De vorba cu Ligia“. Intr-o societate in care alergatura si stresul fac parte din programul zilnic, cartea de fata vine in intampinarea voastra, cu informatii utile pentru a va insusi un stil de viata mai sanatos si mai ordonat. Aplicand cu pasi marunti si siguri sfaturile gasite aici, veti invata cum sa va imbunatatiti obiceiurile alimentare si cum sa va mentineti echilibrul intre minte, trup si suflet, pentru a va bucura de o viata linistita si armonioasa. Fragment: " Aceasta complexa fabrica, asa cum am numit corpul uman, trebuie sa primeasca zi de zi combustibilul necesar, deoarece altfel va ceda intr-un fel sau altul. Cand spun „combustibil necesar" ma refer la mancare, somn, oxigen, liniste interioara si lipsa gandurilor negre etc. Suntem un tot unitar, iar daca nu exista un echilibru la nivelul tuturor componentelor, organismul va capitula. Nu va asteptati sa va simtiti bine daca nu aveti timp sa respirati si nu va rezervati pauze pentru a va relaxa, daca nu dormiti bine si mancati doar un singur fel de seminte, nuci, legume sau fructe. Probabil ca ma veti intreba ce putem face in cazul unei deficiente. Ei bine, odata identificata acea carenta, nu trebuie sa consumati doar alimentele care contin, spre exemplu, foarte mult calciu. Pentru absorbtia calciului sunt necesare si de alte elemente, precum magneziu, fosfor ori vitamina C. Sfatul meu general ramane cel pe care l-ati auzit din 2009 incoace: straduiti-va sa introduceti, zilnic, in alimentatia intregii familii o diversitate cat mai mare de alimente in stare naturala. Fiecare este liber sa aleaga ce alimentatie urmeaza, insa nu uitati ca in cazul tuturor, indiferent de dieta aleasa, daca nu exista varietate vor surveni carentele. Revenind la exemplul de mai sus, un paradox il constituie faptul ca in special la persoanele care au o hrana bogata in lactate se semnaleaza deficiente majore de calciu, iar asta fiindca produsele lactate nu contin magneziu si nici restul elementelor de care organismul are nevoie pentru a finaliza asimilarea calciului. In concluzie, aveti mare grija cum va hraniti si nu va bazati — sau nu va „fixati" — pe un singur aliment atunci cand vine vorba de indreptarea unei carente; de pilda, nu mancati doar spanac pentru a corija o lipsa de fier. Chiar daca medicul va prescrie, bunaoara, magneziu si calciu ori alt mineral sau vitamina, retineti ca acestea nu se pot absorbi daca nu adaugati in alimentatie si nutrientii care faciliteaza respectivul proces."