Enciclopedia vinului. O nebunie de vin. Colectia in vino veritas - Madeline Puckette si Justin Hammack

Enciclopedia vinului. O nebunie de vin. Colectia in vino veritas - Madeline Puckette si Justin Hammack

Descriere

     Madeleine Puckette este somelier, designer si fondator al celebrului site winefolly.com. Prin calitatile sale de exceptional comunicator a atras milioane de fani, de la incepatori pana la adevarati experti in lumea vinului.     Justin Hammack este cofondator al siteului winefolly.com si conduce departamentele Business Strategy si Internet Tech.     O desavarsita introducere in arta vinului, o abordare practica si candida, cu grafica profesionista, inteligenta si vibranta, care inlatura snob-factorul si simplifica informatia complexa, astfel incat orice novice va putea alege vinul potrivit pentru cele mai rafinate companii. Regiuni viticole, harti detaliate, soiuri de vinuri, tipuri de sticle, colectii de pahare, sute de arome, mii de gusturi, preturi si sugestii de selectie, mancaruri sofisticate si un regal de degustare.         Fragment:       “Metoda de degustare a vinului in 4 pasi este o tehnica de apreciere profesionala care concentreaza capacitatea unui degustator de a separa si identifica toate caracteristicile esentiale ale unui vin si de a-si perfectiona memoria aromelor si gusturilor.         CUM SE DEGUSTA VINUL: PRIVITI     Culoarea vinului este un subiect complex din punct de vedere stiintific. Un degustator experimentat poate, din fericire, sa identifice indiciile unui vin prin simpla inspectare a culorii, intensitatii, opacitatii si viscozitatii lui.     In vederea degustarii, paharul se umple cu 75 ml lichid. Incercati sa vedeti vinul in lumina naturala, pe un fundal alb, spre exemplu un servet sau o coala de hartie.     EXAMINARE: Inclinati paharul privindu-l pe un fundal alb si analizati culoarea, intensitatea si nuanta spre buza paharului.     ROTIRE: Rotiti vinul pentru a-i aprecia viscozitatea. Vinurile “uleioase” contin mai mult alcool si/sau zahar rezidual.     CULOARE: Cercetam nuanta si o comparam nu neaparat cu toate vinurile, ci in special cu alte exemple din acelasi soi – in acest fel putem constata in ce fel difera vinul (din acelasi soi) obtinut in maniere diferite de productie.     INTENSITATE: Observam vinul de la buza paharului si pana la mijloc. Vom constata mici diferente de culoare si limpezime ale vinului, pe baza mai multor factori, printre care soiul, modul de producere si varsta.     LACRIMILE VINULUI: “Picioarele” sau “lacrimile” vinului tin de un fenomen numit Marangoni, cauzat de tensiunea superficiala a fluidului. “Lacrimile” care se scurg incet indica mai mult alcool, dar nu obligatoriu si calitate.”

Pe aceeași temă