Borsuri si ciorbe: Moldova, Basarabia si Bucovina

Borsuri si ciorbe: Moldova, Basarabia si Bucovina

Editura
An publicare
2017
Nr. Pagini
132
ISBN
9786067482041
Categorii

Descriere

Intre copertile acestei carti se gasesc cele mai multe borsuri si ciorbe din toata istoria scrisa a gastronomiei romanesti. Autorul a adunat borsurile si ciorbele din ultima de ani, dar a inclus si cateva mai noi, originale, create in ani '70 de bucatari cunoscuti. Dar valoarea acestei lucrari nu sta doar in acest centenar pe care-I vom si sarbatori in 2018. E vorba de o vechime mult mai mare.
Stau marturie cateva borsuri si ciorbe de la stana a caror vechime poate fi estimata, cu putina imaginatie, ca avand mai bine de o mie de ani. Acest tezaur gastronomic al romanilor e unic in lume: nu-I pot egala nici macar cei care ni l-au adus intre hotarele Romaniei, fie acum mai bine de o mie de ani (slavii), fie acum vreo cinci sute (turcii).
Cand stima noastra de sine va mai creste, vom descoperi ca taranul roman (creatorul acestor mancaruri) are aceeasi statura cu „taranii" chinezi, francezi sau italieni. Si e, oricum, o mancare sanatoasa, naturala si plina de savoare.63 de retete de baza si 143 de variante. Toate borsurile si ciorbele de cel putin 100 de ani.

Pe aceeași temă

Mihai Tatulici