Tezaurul gastronomiei romanesti: Borsuri si ciorbe
Descriere
"Intre copertile acestei carti se gasesc cele mai multe borsuri si ciorbe din toata istoria scrisa a gastronomiei romanesti. Autorul a adunat borsurile si ciorbele din ultima suta de ani, dar a inclus si cateva mai noi, originale, create in ani '70 de bucatari cunoscuti. Dar valoarea acestei lucrari nu sta doar in acest centenar pe care-I vom si sarbatori in 2018. E vorba de o vechime mult mai mare. Stau marturie cateva borsuri si ciorbe de la stana a caror vechime poate fi estimata, cu putina imaginatie, ca avand mai bine de o mie de ani. Acest tezaur gastronomic al romanilor e unic in lume: nu-I pot egala nici macar cei care ni l-au adus intre hotarele Romaniei, fie acum mai bine de o mie de ani (slavii), fie acum vreo cinci sute (turcii). Cand stima noastra de sine va mai creste, vom descoperi ca taranul roman (creatorul acestor mancaruri) are aceeasi statura cu „taranii" chinezi, francezi sau italieni. Si e, oricum, o mancare sanatoasa, naturala si plina de savoare. Acest tezaur fierbinte va sta la dispozitie si astazi: trebuie doar sa fierbeti borsul sau ciorba si sa suflati in lingura inainte de a descoperi unicitatea noastra." - Paideia