Arta culinara a Sfantului Munte
Descriere
Pelerinii ce au vizitat in ultimii ani Sfantul Munte Athos au vazut cu siguranta la pangarele manastirilor si schiturilor athonite cartea Parintelui Epifanie Mylopotamitul – Arta culinara a Sfantului Munte. Lucrarea celebrului bucatar athonit, tiparita in conditii grafice deosebite, avea deja pe langa editia greceasca si o editie in engleza, in germana si chiar in rusa. Iata ca a aparut in sfarsit cartea si in limba romana. Pentru un bucatar athonit, marile sarbatori, praznuite cu fast in manastiri precum Marea Lavra sau Iviron, constituie zile dificile, mai ales daca se intampla sa primeasca o invitatie onorifica purtand semnatura egumenului, spre a-si asuma „dificila si laborioasa slujire de sef bucatar”. Atunci, conducand pregatirile ca un sef de orchestra, avand o multime de ajutoare, el trebuie sa gateasca o cantitate neinchipuit de mare de mancaruri – toate la fel de savuroase – pentru un numar foarte mare de pelerini. Faptul in sine, daca nu s-ar repeta la ocazii similare, ar putea fi considerat o minune.
126 de retete continand secretele unei diete datatoare de indelungata viata, pe care nonahii Sfantului Munte le folosesc de veacuri, sunt dezvaluite pentru prima oara de catre batranul Epifanie de la Mylopotamos.