Banchet frantuzit la Jaristea Locanta

Banchet frantuzit la Jaristea Locanta

Editura
An publicare
2024
Nr. Pagini
192
ISBN
9786069486641
Categorii

Descriere

Arta culinara chiar este o arta! O arta a gustului si, in egala masura, a bunului gust, care provoaca simturile si starneste imaginatia. Exista o tara a carei cultura gastronomica a fost dusa cel mai aproape de perfectiune. Nu mai este un secret pentru nimeni ca bucataria din Franta este cea mai rafinata din lume. De altfel, aici s-a inventat si dus la maxima savoare conceptul de haute cuisine. Kera Calita de la Locanta Jaristea - numele de scena sub care este cunoscuta Aurora Nicolau - spune povestile marilor retete frantuzesti, ale marilor bucatari (chefs) si ale marilor personalitati din istoria Hexagonului care au avut un adevarat cult pentru retetele desavarsite care au scris si continua sa scrie istorie, nu doar la ele acasa ci si in Bucurestii Vechi. Aurora Nicolau, cunoscuta de toti cei dedati la placerie cabaretului culinar si artistic drept Kera Calita ot Jaristea Locanta, proveneind dintr-o veche familie - Leventis - a Baraganului lul Odobescu si a Metopolisului lui Stefan Banulescu, dar a crescut s-a Instruit in Bucurestii carturaresti, dupa care s-a aclult spre a face negustorie cu emoti de tot felul pe Podul Calitel, la doi pasi de gradina logofatulul Dudescu - In al carei mirador lenachita Vacarescu ii soptea duIci catrene unei soate de domnitor fanarlot - si la jumatatea drumului dintre zidurile Metropolei si manastirea lul Antim Ivireanu, unde a flintat cea mai veche biblioteca a urbei dambovitene. Ea insasi a slujit o vreme intr-un asernenea paradis Iivresc, pentru ca mai apoi - cand faima Locantei a cucerlt sufletele celor impatimiti de lumea de odinioara - sa devina un important exeget al gastronomiei traditionale in carti precum Bucataria Balkaniei (2015, in colaborare cu eruditul Horia Pana) si Placerile pacatoase ale gastronomiei (2019) si, totodata, un hronicar de seama al timpurilor funambulesti de altadata - Tainica Inima a Bucurestilor (2017).    Faptul ca bucataria din Franta este cea mai rafinata din lume e deja un loc comun. La urma urmei, francezii sunt cei care au inventat si au dus la maxima savoare conceptul de haute cuisine. Aurora Nicolau a cules povestile marilor retete frantuzesti, ale marilor bucatari (chefs) si ale marilor gurmanzi din istoria Hexagonului si le-a adunat intr-o carte bogat "impanata“ vizual cu antichitati din propria colectie si "asezonata“ cu reproduceri ale unor meniuri frantuzesti veritabile, atat din La Belle Epoque, cat si din perioada interbelica. - Dan Silviu Boerescu

Pe aceeași temă

Yukio Mishima

G. Grafin Von Schall Riaucour,Halder. Vol.1 G. Grafin Von Schall Riaucour

Leonardo Sciascia

Aurora Nicolau

Aurora Nicolau, Horia Pană

Aurora Nicolau,Horia Pana

Uranus Von Sternhimmel,Aurora Nicolau