Masoneria, viata mea discreta
Descriere
Odata ca niciodata un om bun ce a facut o minune de loc de joaca. Si-au venit apoi copii care l-au alungat. S-au facut Stapani peste toti ce nu stiu si nici nu le pasa.
Pentru acestia din urma e scrisa cartea ...
Scriitor, poet, jurnalist, filosof, teosof, artist, personalitate profunda care considera ca misiunea sa in viata ar fi aceea de a darui cunoasterea, in general, si mai ales cea a traseului in transcendent.
Membru al Societatii Teosofice cu sediul in Adyar, India.
Fragment din cartea "Masoneria, viata mea discreta" de Eugen Matzota
"Necesientea de a fi demn Daca un simplu muncitor putea sa se poarte onorabil, dupa cum fusese educat, atunci ne este clar ca un nobil n-ar putea sa se poarte decat cu o demnitate specifica nobletei. Acum, dupa circa 300 de ani de la crearea primei Mari Loji in Londra, chiar daca ideea de nobilime nu mai spune mai nimic, cea de noblete a ramas ca valoare. De aceea, nimeni dintre cei care respecta Organizatia in care au intrat, si mai mult, se respecta si pe sine, nu se poate comporta altfel decat cu demnitate. In principiu, orice mason care este liber si de bune moravuri nu trebuie decat sa respecte niste reguli ce tin de ceea ce francezii numesc savoir faire. „Masoneria nu cere nimanui sa i se alature; [...] un Mason va avea fata de ea o atitudine de reverenta si respect. Eticheta este una dintre formele respectului si reverentei." Cum sa fim demni de a fi Masoni Demnitatea unui mason in societate este oglinda Fraternitatii Masonice. Lumea care traim nu este una ideala., stim asta. Cum sa aplici in societate lucrurile minunate pe care le propovaduieste Masoneria? E greu, evident, dar acest lucru nu inseamna ca trebuie sa renunti. Curtoazia si respectul sunt o parte vitala a vietii masonice, ceea ce nu se poate spune neaparat despre viata profana. Masonul trebuie sa fie un model pentru Loja sa, dar, totasa, Fratii trebuie sa inteleaga ca bunele maniere, curtoazia si respectul sunt destinate intregului Ordin. Am adunat mai jos cateva sfaturi care n-ar trebui sa le fie deloc straine celor care au fost atenti la ceea ce contine nu doar Ritualul, ci si toate celelalte invataturi masonice. Sunt sfaturi care reprezinta doar un punct de plecare catre comportamentul firesc al unui mason, atat in Loja, cat si in afara ei."