Despre fericire, viaţă şi multe altele. Conversaţii cu Rajiv Mehrotra


Descriere

Despre fericire, viata si multe altele. Conversatii cu Rajiv Mehrotra. Editia a II- a

Realizate pe parcursul a douazeci de ani, interviurile care alcatuiesc volumul Dalai Lama: Despre fericire, viata si multe altele. Conversatii cu Rajiv Mehrotra creeaza un profil extrem de interesant al acestui mare lider religios, al problemelor cu care se confrunta intreaga lume de azi, cat si al abordarii budiste a existentei. Dalai Lama ii ofera cititorului raspunsuri de multe ori inedite la intrebari despre rolul religiei in lumea moderna, starea de iluminare perfecta, suferinta, calea spiritualitatii, karma, reincarnare, nirvana, constiinta, puterea meditatiei si a vizualizarii, arta tibetana a antrenarii mintii si stiinta mintii.

Oricine vrea sa obtina fericirea si sa evite suferinta. Atunci cand ne amintim ca ceilalti sunt in numar infinit, iar tu esti doar unul singur, indiferent cat de superior esti, ceilalti devin mai valorosi. Si daca ai o oarecare putere de judecata, vei descoperi ca merita sa te sacrifici pentru binele celorlalti.
O singura persoana nu trebuie sa sacrifice un numar infinit de alte persoane pentru binele sau personal. - Dalai Lama

Dalai Lama asculta si vorbeste cu oricine. Multi asteapta rabdatori ore, saptamani sau chiar ani pentru cateva momente petrecute impreuna cu el. Abordeaza fiecare conversatie cu rabdare, concentrare si cu un mare respect pentru persoana din fata sa. Fie ca este vorba de nou-venitii din Tibet, care isi risca de multe ori viata pentru a ajunge la Dharamsala doar pentru a-l privi un pic, sau de oameni obisnuiti pe care ii intalneste in calatoriile sale prin toata lumea, fie ca sunt politicieni versati sau jurnalisti cu experienta, tineri calugari sau stagiari agitati, oameni de stiinta sau filozofi, atei sau oameni profund religiosi, un cersetor de pe strada sau un mare om de afaceri - pentru Dalai Lama toti sunt oameni ce isi doresc fericirea si vor sa evite suferinta. - Rajiv Mehrotra

Fragment din cartea "Despre fericire, viata si multe altele" de Dalai Lama, Rajiv Mehrotra:

"Cum dezvoltarn preocuparea fata de ceilalti si fata de noi insine ?

Puteti incepe prin a analiza valoarea pe care o au sentimentele negative sau sentimentele rele asupra altor persoane. Ganditi-va ce inseamna pentru voi si ce simtiti fata de voi insiva. Apoi, analizati atent valoarea unei astfel de atitudini mentale si valoarea mintii ce simte preocupare si compasiune pentru ceilalti. Va sugerez sa analizati si sa faceti comparatii intre aceste doua atitudini mentale. Din experienta mea, am descoperit ca lipsa increderii in sine si nesiguranta cauzeaza teama, frustrari si depresie. Totusi, daca natura voastra se schimba ajungand sa simtiti o preocupare dezinteresata pentru binele altora, va veti simti calmi si veti avea un sentiment de putere interioara si incredere in sine.
Capacitatea de compasiune fata de alte persoane reprezinta instrumentul de masura pentru propria stare mentala, iar compasiunea duce la dezvoltarea puterii interioare. Nu este nevoie sa vedeti rezultatele actelor voastre de compasiune. S-ar putea ca in unele cazuri sentimentul vostru de compasiune sa nu fie apreciat. Multi oameni au impresia ca practicarea dragostei, compasiunii si iertarii aduce beneficii doar celorlalti, dar nu si propriei persoane. Cred ca este gresit. Aceste emotii pozitive vor avea un efect benefic imediat asupra propriei stari mentale.
 
Budistii au o atitudine fascinanta referitor la ceea ce se numeste „dusman". De exemplu, unii calugari se roaga pe rogojini ce au urmatorul mesaj: „Rugati-va pentru chinezi." Ce beneficiu le aduce ?"

Comanda CarteaTermeni și Condiții
Contact
Despre
© bundecitit.ro
Toate drepturile rezervate
Motor de cautare carti si oferte de carti.