Legea dării în plată
Descriere
Legea nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, poate cea mai disputată dintre legile cu caracter financiar ale momentului, a intrat recent în vigoare, stârnind numeroase controverse, atât la nivelul opiniei publice, cât și în rândurile specialiștilor în drept și economie. Foarte probabil, multe dintre aceste dispute vor continua curând și în sălile de judecată, căci pe rolurile instanțelor se înregistrează deja numeroase contestații împotrivă cererilor de dâre în plată.
În anticiparea acestui moment, Profesorul Valeriu Stoica a inițiat o dezbatere juridică, în care să fie analizate principalele probleme de drept pe care le ridica aplicarea acestei legi, înainte că ele să producă efecte ireversibile în practică.
● Darea în plată și principiul neretroactivității legilor ● natură juridică a dreptului la stingerea datoriei ● natură și regimul juridic al notificării de dare în plată ● condiții pentru stingerea creanțelor bancare prin darea în plată ● contestația împotriva notificării de dare în plată, prevăzută de art. 7 din Legea nr. 77/2016 ● Constatarea judiciară a dării în plată și acțiunea în regres ● Probleme ce țin de constituționalitate, CEDO și dreptul comunitar – toate aceste teme, dar și altele, sunt analizate în volumul de față de un colectiv de profesori, magistrați, avocați și reprezentanți ai unor instituții bancare din țara, care și-au propus să lămurească efectele Legii dării în plată, aducând totodată argumente și soluții pentru dificultățile de interpretare a legii.
Volumul a fost lansat în cadrul conferinței „Legea dării în plată-argumente și solutii”, organizată de Societatea de Științe Juridice, în parteneriat cu Stoica & Asociații și Editura Hamangiu, conferința care a avut loc pe 21 septembrie 2016.