Fără gluten. Rețete gourmet

Fără gluten. Rețete gourmet

Descriere

    Cartea isi propune sa ajute celiacii si persoanele intolerante la gluten sa-si adapteze alimentatia la cerintele organismului lor, satisfacand in acelasi timp papilele gustative cu ajutorul unor retete alternative.     Boala celiaca devine o oportunitate de a stimula creativitatea in bucatarie. Ingredientele pot fi diferite si combinatiile pot fi neobisnuite, dar sanatatea si placerea ating in sfarsit un echilibru intr-un triumf al mirosurilor, aromelor si texturilor.     Intre paginile cartii gasiti 85 de retete pentru: aperitive, feluri principale, garnituri si deserturi, produse de panificatie. In "INTRODUCERE" sunt informatii detaliate despre aparatul digestiv; despre boala celiaca, cauzele si simptomele acesteia; despre diagnosticarea bolii si despre complicatii asociate acesteia; despre cum sa facem fata cu succes acestei boli; despre sensibilitatea la gluten si sindromul de colon iritabil. Sunt inserate si tabele cu cerealele si alimentele interzise sau periculoase; dar si alimentele permise. Totodata este propus un exemplu de organizare a unui regim bine planificat pentru o saptamana.     Fragment din cartea de retete:       “CHIFTELUTE VEGETARIENE CU SEMINTE       Stafidele sunt un soi de fructe uscate din care exista mai multe tipuri, derivate in general din strugurele „sultana". Stafidele au aceleasi proprietati ca strugurii proaspeti, dar au un continut mai mare de calorii. Sunt bogate in minerale (potasiu, fosfor, magneziu, calciu si fluor), vitamine (A, C si complexul B) si diverse tipuri de tanin, mai ales in coaja. Drept urmare, au un efect purificator, detoxifiant, tonic si usor laxativ, lupta eficient impotriva hipertensiunii, constipatiei, gutei, aterosclerozei si artritei.      MEDIU   4 portii   Timp de pregatire: 25 minute   Timp de preparare: 15 minute   Calorii per portie: 260     200 g tofu • 1 ardei gras • 1 vanata • 20 g stafide scurse • 20 g seminte de pin • 20 g fistic • 20 g seminte de susan • 2 oua • 1/3 ceasca (50 g) faina de orez • 1/3 ceasca (50 g) parmezan ras • sare • piper        1. Preincalziti cuptorul la 200 °C si tapetati o tava de copt cu hartie pergament.      2. Curatati, spalati si taiati legumele in bucati mici. Scurgeti tofu si taiati-I bucati mici. Lasati legumele si tofu sa fiarba la foc mic intr-o tigaie antiaderenta timp de circa 5 minute sau pana ce legumele au obtinut consistenta dorita. Daca este cazul, stropiti-le cu cateva linguri de apa fierbinte.      3. Pisati semintele intr-un mojar, apoi asezati-le intr-un castron impreuna cu legumele si tofu. Stoarceti bine stafidele, apoi adaugati-le in amestec, impreuna cu parmezanul, ouale si susanul. Amestecati pana ce compozitia se leaga, asezonand cu sare si piper.      4. Luati putina compozitie si formati o bila cu ajutorul palmelor. Rulati fiecare bila prin faina pentru a o mentine compacta in timpul coacerii. Pe masura ce le formati, asezati chiftelutele in tava si apoi coaceti-le timp de circa 10 minute. Scoateti-le din cuptor, puneti-le pe un platou si serviti-le.”

Pe aceeași temă

Cinzia Trenchi

Cinzia Trenchi

Cinzia Trenchi

Cinzia Trenchi

Cinzia Trenchi