Tratat despre toleranta/Voltaire

Tratat despre toleranta/Voltaire

Autor
Editura
An publicare
2016
Nr. Pagini
240
ISBN
5948417240174

Descriere

Adevarat text al Iluminismului, Tratat despre toleranta este o pledoarie stralucita impotriva persecutiilor religioase, fenomen extrem de raspandit in Europa occidentala vreme de secole. Voltaire se dovedeste a fi un bun cunoscator al Bibliei si al literaturii patristice, iar aceste cunostinte sunt parghiile de care se serveste pentru a-si ilustra ideile cu argumente greu de combatut.
Autorul porneste de la cazul nefericit al unui protestant executat in Franta, pe nedrept, in urma acuzatiei de a-si fi ucis unul dintre fii pentru a-l impiedica sa se converteasca la catolicism. Filosoful iluminist articuleaza ideea ca toleranta fata de semeni, indiferent de credinta lor religioasa, este esentiala pentru o societate umanizata si progresista.
Sarcasmul la adresa Bisericii Catolice, a sectelor si a practicilor adesea infexibile si sangeroase adauga savoare diatribei filosofului iluminist. Voltaire militeaza in favoarea drepturilor civile, a libertatilor si tolerantei universale. El condamna totodata tirania superstitiei si recomanda „regimul ratiunii”.
Tratat despre toleranta este un text care se pliaza neasteptat de bine pe situatia politica si sociala actuala, avand o claritate si o eleganta a frazei care il recomanda pe Voltaire drept cel mai talentat retor al Iluminismului francez.
„Superstitia este pentru religie ceea ce astrologia este pentru astronomie, adica fiica nebuna a unei mame intelepte.” - Voltaire, Tratat despre toleranta

„. . . [O]are cand vom incepe sa aplicam adevaratele principii ale umanitatii? Cum de avem obrazul sa le reprosam paganilor martiriul crestinilor, cand noi am dat dovada de aceeasi cruzime, in aceleasi imprejurari?” - Voltaire, Tratat despre toleranta

Pe aceeași temă

Voltaire