In Africa. Uimitoarele aventuri ale lui Stanley si Livingstone - Martin Dugard

In Africa. Uimitoarele aventuri ale lui Stanley si Livingstone - Martin Dugard

Editura
An publicare
2019
Nr. Pagini
448
ISBN
9786067936537

Descriere

Intr-un stil cu accente de umor englezesc, apartinand unui maestru incontestabil al naratiunii istorice, sunt prezentate cateva dintre ciudateniile istoriei, care, desi par a tine de domeniul fictiunii, sunt cat se poate de reale.   Cititorul ii va intalni, printre altii, pe Hiroo Onoda, singuraticul soldat japonez care, in 1974, credea in continuare ca lupta in al Doilea Razboi Mondial, pe Agatha Christie, care a disparut in mod misterios vreme de unsprezece zile in 1926, pe bucatarul de pe Titanic care s-a ametit cu whisky si a supravietuit in apele reci ca gheata ale oceanului cand cei mai multi au pierit, precum si pe omul care a scapat cu viata dupa explozia bombelor atomice de la Hiroshima si Nagasaki.

Populate cu o galerie intreaga de spioni, escroci, canibali, aventurieri si sclavi, povestirile lui Giles Milton arunca lumina asupra unora dintre cele mai scandaloase episoade si asupra unora dintre cele mai excentrice personaje ale istoriei. Doctorul Livingstone, presupun? - o intrebare simpla, rostita in inima Africii, in anul 1871. Este momentul in care legendarul explorator scotian David Livingstone, disparut de multa vreme fara urma, este gasit de jurnalistul Henry Morton Stanley, care fusese trimis in cautarea lui. O intalnire devenita celebra, care are loc in urma unor aventuri incredibile. Pe langa destinul celor doi exploratori urmarit pe parcursul a zece ani, cartea ne dezvaluie pericolele si provocarile cu care s-au confruntat acestia, civilizatia plina de mister si culoare a Africii, expansiunea coloniala, comertul cu sclavi, sangeroasele lupte interne dintre triburi, date stiintifice despre tinuturile cercetate.   O relatare plina de suspans a unuia dintre cele mai cunoscute episoade din istoria explorarilor. [...] La sfarsitul anilor 1860, Livingstone si insotitorii lui au disparut undeva intre Zanzibar si lacul Tanganyika, cautand Izvorul Nilului. Henry Morton Stanley, corespondent al ziarului New York Herald, a urmat timp de trei ani traseul lui Livingstone, luptand cu boala, cu obstacolele de tot felul, pierzandu-si uneori speranta ca il va gasi vreodata pe batranul explorator... O lucrare excelenta pentru amatorii de aventuri, bine scrisa si documentata. - Kirkus Reviews   In povestea lui Dugard este vorba despre doi barbati exceptionali care se pun cu totul in slujba unui ideal, despre frumusetea si nebunia exploratorilor, despre maretia Africii, lacomia Occidentului si despre o epoca in care omenirea parea mai inocenta si mai fericita. - Marian Voicu
 
Fragment din cartea “In Africa. Uimitoarele aventuri ale lui Stanley si Livingstone” de Martin Dugard:   “Daca il gasea pe Livingstone - care avea reputatia de om bland si de parinte bun -, descoperea figura paterna absoluta. Exploratorul era varstnic, intelept, curajos, cultivat si chiar iubit de intreaga natiune. Posibilitatea ca Livingstone sa-l accepte era contrabalansata de realizarea faptului ca, daca l-ar fi respins, pentru Stanley ar fi fost un sfarsit zdrobitor. Renasterea generata de ascetismul si chinurile suferite in Africa indepartau sentimentul de nesiguranta care il stapanise pe Stanley de la nastere. Nu se mai temea de Africa. De fapt, cu fiecare obstacol biruit, Stanley - omul care niciodata nu avusese un camin - incepea sa simta ca apartinea acestui loc, la fel ca Livingstone. „In cazul in care ar fi fost capabili sa gandeasca profund, servitorii mei negri ar fi putut intelege faptul ca Africa ma schimba, a scris Stanley. Chiar si atunci cand a suferit in Marenga Mkali, in stare de inconstienta, carat pe umeri, Stanley a devenit mai puternic. La ora 3 dimineata, a cerut sa fie incaltat cu cizmele si sa i se puna pintenii, ca sa calareasca ultimii kilometri ai drumului prin Marenga Mkali. In curand, intunericul a lasat locul luminii. In zori, trecusera de regiunea lipsita de apa. Atat de usurat a fost Stanley pentru ca supravietuise acestei traversari, incat in scrierile sale se compara cu Moise. Cand au trecut prin regiunea Ugogo, membrii caravanei imense au vazut baobabii si dealurile inverzite. In schimb, Stanley, a carui perceptie despre Africa de dinaintea calatoriei ii provocase cosmaruri, vedea „Pamantul Fagaduintei". Intre Stanley si Moise existau putine asemanari. Totusi, actiunile sale si situatiile grele in care ajungea se asemanau mult cu ale eroinei unei carti pentru copil care tocmai fusese publicata in Anglia. Alice pe numele ei, ea pasea printr-o oglinda intr-o Tara a Minunilor care depasea realul, fantastica. In acea lume totul era neobisnuit. Stanley, care suferea din nou de malarie dupa ce a traversat Marenga Mkali, tocmai ce pasise prin propria oglinda. Era gata sa intre in lumea suprareala din Ugogo.”

Pe aceeași temă

Martin Dugard