Enciclopedia relatiilor internationale. Vol. 1 + 2 - Dan Dungaciu

Enciclopedia relatiilor internationale. Vol. 1 + 2 - Dan Dungaciu

Autor
Editura
An publicare
2017
Nr. Pagini
694 (vol. I), 696 (vol. II)
ISBN
9786068516981

Descriere

    Enciclopedia relatiilor internationale. Volumul 1 (A-M)  si volumul 2 (N-Z), coordonator Dan Dungaciu

    Enciclopedia relatiilor internationale cuprinde 479 de intrari, ordonate alfabetic. Acestea definesc si analizeaza termeni de referinta din teoria si practica relatiilor internationale: teorii clasice, paradigme, perspective, institutii, doctrine de securitate, organizatii regionale si globale (politice, economice, culturale si de securitate), conferinte internationale, termeni consacrati din studiile strategice si de securitate, precum si concepte/evenimente specifice Europei Rasaritene. Ca metodologie de redactare a termenilor a fost folosita o structura-tip ce include: • identificarea termenului • conceptualizarea sa • prezentarea si dezvoltarile institutionale/teoretice/analitice • critici/reconsiderari ale termenului; statutul conceptului in prezent • bibliografie.
    Denumirea fiecarui termen este mentionata la inceputul articolului, in text aparand doar initiala/initialele acestuia, cu litera mare de tipar ingrosata. In textul fiecarei intrari citatul va gasi una sau mai multe trimiteri la alti termini continuti in Enciclopedie, indicate prin asterisc (de exemplu „...statele member ale ONU*...“). Asteriscurile – marcate la prima ocurenta – vor arata corelatii cu acele intrari care completeaza si nuanteaza informatia, din articolul de pornire.
    Bibliografia de la sfarsitul fiecarei intrari ofera un suport pentru documentarea termenului abordat.

    Fragment din lucrearea "Enciclopedia relatiilor internationale" de Dan Dungaciu:

    ”Consiliul NATO-Rusia. NRC (NATO-Russia Council) este principalul organism care serveste ca for de dialog, cooperare si dezvoltare a relatiei dintre NATO si Rusia si are ca scop realizarea unei paci durabile si cuprinzatoare in zona euroatlantica, pe baza principiilor democratiei si securitatii comune.
    La 28 mai 2002, relatiile Rusia-NATO au fost reconfigurate prin inlocuirea Consiliului Permanent Comun — forumul de consultare si cooperare creat in 1997 prin Actul Fondator cu Consiliul NATO-Rusia — NRC. Spre deosebire de Consiliul Permanent Comun, care era in esenta o structura bilaterala, NRC se intrunea la nivelul celor 26 (in prezent 28) de state membre ale NATO si Rusiei, astfel incat fiecare tara participa in calitatea sa nationala si la nivel de egalitate cu celelalte state.
    NRC a fost creat in cadrul summit-ului de la Roma prin intermediul Declaratiei de la Roma privind Relatia NATO-Rusia: O noua dimensiune a sefilor de state si de guverne ai membrilor NATO si Rusiei. In Declaratie se precizeaza ca NRC „va lucra pe baza unui dialog politic continuu intre membrii sai pe subiecte de securitate, pentru a identifica din timp probleme emergente, a determina abordarile comune si intreprinderea de actiuni comune optime, dupa caz".
    Declaratia de la Roma identifica lupta impotriva terorismului drept un domeniu-cheie de cooperare. In acest sens, unul dintre noile mecanisme ale NRC devenea „Grupul de Lucru ad-hoc" pe problematica terorismului, care ia in discutie abordarile conceptuale in vederea combaterii terorismului si urmareste sa dezvolte cooperarea practica in acest sens. In conformitate cu Declaratia de la Roma, statele membre NATO si Rusia colaboreaza ca parteneri egali in domenii de interes comun in cadrul NRC. Scopul sau este de a servi drept structura principala si loc de desfasurare a relatiilor dintre NATO si Rusia, in scopul extinderii acestora.
    Lucrarile in cadrul NRC se concentreaza pe toate domeniile de interes comun identificate in Actul Fondator. Cooperarea este intensificata intr-o serie de domenii-cheie, printre care se numara lupta impotriva terorismului, gestionarea crizelor, masurile de control al armelor si de consolidare a increderii, logistica, cooperare militara, reforma apararii si situatii de urgenta civile.”

Pe aceeași temă

Dan Dungaciu