Fondul Moldova. Podul de investitii peste Prut - Dan Dungaciu
Descriere
Cel mai important dosar de politica externa al Romaniei ramane Republica Moldova. Concomitent, este si cel mai semnificativ test de politica externa. In perspectiva anului 2018, anul in care Romania isi va sarbatori 100 de ani de existenta moderna si intreaga, Bucurestiul va detine si presedentia in exercitiu a Uniunii Europene.
Aceasta functie, dincolo de statutul onorant pe care il confera, obliga. Bucurestiul va trebui sa puna pe masa colegilor europeni proiecte si viziuni concrete pentru a face din presedentie un succes notabil. Republica Moldova trebuie sa fie cu certitudine unul dintre aceste proiecte, iar constructia lui trebuie inceputa de acum. Go for Moldova trebuie sa devina un imperativ national si european al Romaniei euroatlantice.
Fragment:
" O stare de spirit care nu poate fi satisfacuta doar prin declaratii politice
Starea de spirit din republica a fost exprimata limpede de prezenta din Piata. ln pofida unei campanii de presa impotriva prezumatilor sustinatori din umbra ai evenimentelor si ai Platformei DA, numa-rul celor prezenti la al treilea protest al Platformei din acest an a depasit cu mult asteptarile. Chiar daca cifra anuntata de organiza-tori nu a fost cea exacta - niciodata nu e! zeci de mii de oameni au venit, totusi, in Piata, ceea ce a depasit cu mult asteptarile, in primul rand ale guvernantilor. Gafele de comunicare facute de cei care se opuneau protestelor - de genul dublarii manifestarii cu un concert ad-hoc menit sa deturneze prezenta publicului - nu au facut decat sa starneasca manifestantii si sa incendieze facebook-ul. Este clar ca guvernarea a fost complet depasita de situatie, iar prezenta peste asteptari este un semnal cert si incontestabil. Populatia republicii este exasperata de coruptie si esec - si protesteaza. E perfect legitim si democratic.
„Capul lui Motoc vrem!"
Erorile strategice ale Aliantei de guvernare sunt inexplicabile si de neiertat. in ciuda tuturor avertismentelor primite, a presiunii publice (pe care avea instrumente sa o evalueze), nu s-a intamplat, practic, nimic pentru a satisface o populatie adusa la disperare. Punctul culminant a fost gestionarea lamentabla a miliardului furat de catre guvernanti: anuntul ca cele trei banci cu probleme vor fi lichidate, iar miliardul va trece, de fapt, la datoria publica. Nici procurorul general, nici guvernatorul Bancii Nationale, nici seful CNA, nici chiar Ilan Shor, actualmente primar de Orhei si principal suspect in furtul miliardului - nici unul dintre aceia nu au fost atinsi nici macar cu o floare. Dupa care, la fel de cinic, populatiei i se cer sacrificii. Altminteri spus, noi l-am furat, nimeni nu va fi pedepsit, iir voi... platiti! O reteta sinucigasa perfecta pentru orice guvernare, exprimata chiar de catre unul dintre liderii AIE, presedintele PL, Mihai Ghimpu, intr-un interviu exasperat de la Radio Europa Libe-ra: „Mafie in toate domeniile si la toate colturile... Sistemul raider m-a obosit, lucreaza de sus pana jos". Mai mult. Lipsa de viziune a AIE si momentul pierdut i-a legat astazi guvernarii mainile la spate. Orice actiune impotriva coruptiei dupa manifestarea din 6 septem-brie — arestare de persoane, demiteri, eliberari din functii etc. — va fi inutila pentru atenuarea spiritelor. Va fi perceputa de Piata ca „o cedare" si ca o consecinta directa a protestelor zecilor de mii de oa-meni, prin urmare nu va avea darul sa stopeze protestele. Dimpotri-va! Lumea va intelege ca protestele sunt solutia si va merge pana la capat. Guvernarea este in acest moment aproape blocata. "