Manual de sah si management sistemic stiintific vol.1 - Constantin Mihaescu
Descriere
In stiinta managementului, autorul propune concepte absolut noi ca: management sistemic stiintific, viziune sistemica stiintifica, legea universala a organizarii, modelul universal al organizarii si managementului, sase functii ale managementului, sah stiintific.
Cartea este un manual de sah si de training in management sistemic stiintific, bazat pe o lege a naturii: Modelul universal al organizarii si managementului si pe studiul aplicativ al unor partide instructive de sah impotriva calculatorului. Acestea au fost culese, diagramate si analizate pentru lamurirea suplimentara, aprofundarea si fixarea practica a noilor cunostinte de sah si management sistemic stiintific. Obiectivul specific al manualului este pregatirea cursantilor pentru trecerea de la managementul empiric la managementul sistemic stiintific, pentru maximizarea profitului.
In prima parte, in premiera mondiala, sunt identificate riguros stiintific sase functii ale managementului si celelalte concepte inrudite, toate redefinite in viziune sistemica stitntifica (inclusiv conexiunile reale intre ele) si se clarifica legatura complexa biunivoca intre conceptele de "organizare" si "management" care explica structura ierarhizata pe niveluri de complexitate a lucrurilor, fenomenelor si sistemelor din univers. Conceptelor: "plan strategic", "plan logistic" si"plan tactic" li se dezvaluie pentru prima data cu precizie locul in procesul de management, lamurindu-se si care sunt conexiunile logice intre ele si cu cele sase functii ale managementului. Redefinite astfel, pe o baza strict stiintifica, toate aceste concepte vor putea fi unanim recunoscute, standardizate si aplicate in lumea intreaga.
In partea a doua se prezinta o aplicatie practica: optimizarea gandirii in partida de sah prin organizare si management in viziune sistemica stiintifica, concretizata intr-un model logic de sah stiintific performant, pe care folosindu-l, autorul a ajuns pana in semifinalele Campionatului National de Sah.
Partea a treia este un studiu aplicativ al unor partide castigate de Garry Kasparov si de autor impotriva calculatorului, diagramate aproape in intregime, mutare cu mutare, pentru a dezvalui deopotriva detaliat dar si in ansamblu modul in care opereaza asupra pozitiei jucatorul care foloseste metoda managementului sistemic stiintiftc.
Manualul poate fi procurat din librarii sau de pe internet, tiparit in format de buzunar sau pe CD/DVD.
Cuprinsul manualului: introducere. Partea intai - Conceptele fundamentale ale managementului sistemic stiintific: 1) De ce avem nevoie de o viziune sistemica stiinifica asupra conceptelor. 2) O lege a naturii: Modelul universal al organizarii si managementului. Noi definitii ale conceptelor. 3) Organizarea si managementul afacerilor in viziune sistemica stiintifica. Ghid pas cu pas. Partea a doua - Optimizarea gandirii in partida de sah: 4) Optimizarea gandirii prin organizare si management in viziune sistemica stiintifica. 5) Cerinte de organizare si management ale gandirii jucatorului de sah pentru a folosi eficient toate resursele. 6) Modelul partidei de sah ca sistem cibernetic. Partea a treia - Studiu didactic aplicativ al partidelor castigate impotriva calculatorului: 7) Partide castigate de fostul campion mondial Garry Kasparov impotriva calculatorului IBM Deep Blue. Limitarea activa a jocului adversarului. 8) Partide castigate de autor impotriva calculatorului WinBoard 2.0 folosind managementul sistemic stiiniific. 9) Bibliografie. 10) Despre autor. Un pas inainte romanesc in stiinta organizarii si managementului, o carte pentru toti cei ce doresc sa-si perfectioneze gandirea ca sa poata lua cele mai profitabile decizii, atat in afaceri cat si in general in viata. Versiunea in limba engleza, cu titlul Scientific Systemic Management apare si in format Kindle, accesibil pe toate tipurile de dispozitive de citire digitale. Pe Google, aceasta este pe primul loc din 29.000.000 de lucrari de specialitate in domeniu!
Fragment din carte:
"Organizarea sistemelor cibernetice
Vazut din exterior, fiecare sistem cibernetic apare ca o "cutie neagra", un intreg opac despre care nu stim altceva decat ca ascunde un proces destinat sa indeplineasca un anumit obiectiv. Putem vedea doar ce intra (intrarile, en. inputs) si ce iese din aceasta cutie (iesirile, en. outputs), nu si ce se intampla in interior.
Daca deschidem cutia, putem vedea elementele care compun sistemul, relatiile si interactiunile dintre ele, structura ce o alcatuiesc in vederea indeplinirii obiectivului si, daca e in functiune, modul cum lucreaza, procesul.
Un sistem contine cel putin doua elemente logic legate intre ele prin functiile indeplinite.
Luat separat, fiecare element poate fi considerat la randul lui ca un sistem daca e alcatuit din mai multe componente intercorelate.
Orice sistem poate fi deci format din subsisteme si poate fi in acelasi timp un subsistem apartinand unui sistem de nivel superior.
In consecinta, in natura exista o ierarhie a sistemelor.
Obiectivele subsistemelor de un anumit nivel deriva sau sunt in concordanta cu obiectivele sistemelor de nivel superior din care fac parte, si asa mai departe. "