Criza legii contemporane - Ramona Duminica
Descriere
Despre lucrare:
Prezenta lucrare indeamna la o reflectie asupra rolului si functionalitatii legii contemporane, ridicand o serie de intrebari carora incearca sa le gaseasca si posibile raspunsuri:
Care sunt cauzele si simptomele acestei crize a legii si legiferarii? Poate fi alaturata unei crize parlamentare ori unei crize a statului de drept sau chiar unui declin al democratiei in Romania? Lucrarea pledeaza pentru demararea unui proces de revalorizare a legii si de reformare a activitatii de legiferare care presupune implicarea tuturor celor trei puteri in stat:
Legislativul – este necesar sa constientizeze ca declinul legii atrage, in fapt, declinul propriei autoritati; Executivul – trebuie sa fie mai riguros in punerea in executare a legilor, exercitandu-si atributiile in limitele consacrate de Constitutie; Puterea jurisdictionala – trebuie sa depuna eforturi mai mari pentru o mai buna aplicare a dreptului. De asemenea, indiferent ca este vorba despre tehnica sau procedura legislativa, de rolul mecanismelor de control si de evaluare in elaborarea legii, organismele implicate in activitatea de legiferare trebuie sa aiba un deziderat spre care sa tinda cel putin trei aspecte ce se intrepatrund: securitatea juridica a persoanei, simplificarea legislativa si eficientizarea legislatiei.
Din cuprins
• diagnosticul de criza a legii
• cauzele inflatiei legislative
• consecintele crizei legii contemporane
• asigurarea accesibilitatii, previzibilitatii si a interpretarii unitare a legii
• simplificarea legislatiei prin reducerea excesului normativ
Puncte forte
• prezentarea unei critici a societatii contemporane in ansamblul sau
• indemnarea la o reflectie asupra rolului si functionalitatii legii contemporane
• propunere de posibile solutii pentru depasirea crizei legii
Despre autoare
Autoarea este cadru didactic titular al Facultatii de stiinte Juridice si Administrative din Pitesti si totodata consilier parlamentar din 2007. In anul 2012 a obtinut titlul de doctor in drept, Universitatea din Craiova. Autoarea se remarca printr-o bogata activitate de cercetare stiintifica, elaborand 7 lucrari in calitate de coautor si peste 50 de articole publicate in calitate de autor/coautor in reviste de specialitate juridica de circulatie nationala sau indexate in Baze de Date Internationale, precum si participarea la numeroase manifestari stiintifice nationale si internationale. Autoarea este membru al Centrului de Cercetare al Facultatii de stiinte Juridice si Administrative din Pitesti, al Centrului de Studii si Cercetari de Drept Privat al Universitatii din Craiova, precum si referent stiintific al Editurii Lumen din Iasi.
Public tinta
participantii la procesul crearii legilor, studenti, masteranzi, doctoranzi din domeniul stiintelor juridice si politice, precum si practicieni ai dreptului.