Sanatatea are gust. Ghid pentru slabit

Sanatatea are gust. Ghid pentru slabit

Descriere

Sanatatea are gust …e acum mai usor de citit, mai accesibila, mai prietenoasa. Din cartea mare si complexa pe care o stiti, au rezultat trei ghiduri: pentru slabit, pentru familie si pentru oameni activi. Acestea contin, pe langa informatiile deja existente, capitole noi si sfaturi practice care sa va ajute sa faceti din mancare un sprijin, un aliat, o sursa de sanatate. Ghidul pentru slabit este primul din aceasta serie si va ofera o metoda originala de a scapa de obsesia dietelor si a kilogramelor in plus: psihonutritia. Instrumentul de lucru pe care vil propun este un jurnal emotionaloalimentar, cu ajutorul caruia sa identificati rolul pe care mancarea il are in viata voastra, astfel incat sa reusiti sa slabiti mancand orice… dar cu masura! Intrebarea reala, apropo de kilogramele in plus, nu este "CE sa mananc?", ci "DE CE mananc?". Foamea sufletului, agitatia mintii, mancatul emotional ori nevoile neidentificate si nesatisfacute ingrasa, nu painea sau dulciurile. Kilogramele in plus sunt o boala a sufletului – aveti grija de el si veti slabi definitiv! Iar pentru mai mult ajutor, va promit in curand un caiet vesel, interactiv, plin cu sugestii de meniuri, curiozitati si echivalente alimentare, pe care voi sa-l completati si sa-l transformati in propriul jurnal de slabit. Cand e vorba de slabit, toata lumea se intreaba cu disperare: "Ce sa mananc?". Cautam in exterior, in reviste, la prieteni sau pe internet o formula secreta, miraculoasa sau doar noua, pe care n-am incercat-o, care sa ne scape de kilogramele in plus. Suntem dispusi sa renuntam cu totul la obiceiurile noastre, sa mancam produse care nu ne plac, sa disociem, sa interzicem, intr-un cuvant sa renuntam, si sa ne transformam viata intr-un chin pentru ca, nu-i asa, cine nu sufera nu slabeste. Va invit sa reconsiderati aceasta atitudine extremista in raport cu mancarea si sa va ganditi, macar pentru o clipa, la ce i-ar face bine corpului vostru, de ce anume are el nevoie cu adevarat. Inlocuiti cantitatea cu calitatea si invatati sa mancati cu simturile, nu cu mintea. Va propun o reeducare a comportamentului alimentar care sa tina cont de foame, de pofte si de placerea gustului. Adoptati moderatia ca solutie unica si definitiva pentru silueta si sanatatea voastra. Veti descoperi astfel care este diferenta dintre hrana pentru corp si cea pentru suflet si veti vedea ca nimic nu ingrasa, daca este consumat cu masura. Mizati pe echilibru, relaxare, incredere, atentie, rabdare si grija reala pentru propria persoana, in loc de razboi, interdictii si frustrari. Invatati sa va bucurati cu adevarat de mancare, asta va propun! Prezentul ghid contine informatii care se regasesc partial in volumul Sanatatea are gust – carte de nutritie pentru familie. O parte dintre capitole au fost extrase, adaptate si completate, astfel incat cartea de fata sa devina un indrumar practic si usor de urmat, pentru cei care vor sa slabeasca. Informatiile incluse in aceasta carte au caracter general si corespund teoriei si practicii medicale actuale recunoscute pe plan national si international. Sfaturile si recomandarile nutritionale sunt adresate atat persoanelor sanatoase, cat si celor care sufera de diverse afectiuni, insa nu pot inlocui un consult medical de specialitate. Fragment din carte: "CERCUL VICIOS „ZAHARUL CERE ZAHAR" Orice aport de glucide simple (care se absorb rapid in sange) duce la o crestere brusca a glicemiei si la o secretie corespunzatoare de insulina. Cu cat exista mai multa insulina, cu atat mai brutala va fi coborarea glicemiei si apare fenomenul de hipoglicemie reactionala, adica nevoia de zahar. Aceste variatii ale glucozei din sange determind pierderea controlului asupra adevaratei senzatii de foame si produc fenomenul descris de multe persoane cu cuvintele: „daca nu mananc ceva dulce, simt ca lesin". Trebuie retinut ca un produs bogat in zahar consumat izolat, in afara meselor, provoaca un varf glicemic important urmat ulterior de nevoia unui nou consum. Prezenta desertului la sfarsitul unei mese a fost conceputa tocmai pentru a evita acest fenomen, amestecul zaharului cu restul alimentelor scazandu-i indicele glicemic si viteza de absorbtie in sange si prelungind satietatea. Mai mult, cercetarile stiintifice au aratat ca zaharul consumat inainte de masa scade apetitul, lucru valabil mai ales la copii si la persoanele normoponderale. Zicala conform careia dulciurile „strica" pofta de mancare este adevarata si poate functiona in beneficiul celor cu probleme ponderale. ZAHARUL Denumit stiintific zaharoza sau sucroza, zaharul este un dizaharid format dintr-o molecula de fructoza si una de glucoza, legate intre ele. Face parte din categoria glucidelor simple, se absoarbe rapid in sange, determina cresterea brusca a glicemiei si eliberarea unei cantitati mari de insulina. Din punct de vedere nutritional nu contine decat calorii „goale" (1 g zahar = 4 calorii), adica energie pura, fara alte principii nutritive (minerale, vitamine etc). 1 lingurita zahar (de orice fel) = 5 grame = 20 calorii Zaharul in sine nu este un produs nociv pentru sanatate, cu conditia sa fie consumat in cantitati foarte mici. Proprietatile organoleptice speciale (scade aciditatea, confera gust placut si consistenta) au incurajat folosirea zaharului ca ingredient intr-o multime de preparate alimentare. Pentru ca actioneaza la nivel cerebral central unde produc o stare de bine si de relaxare, este usor de inteles de ce produsele dulci stimuleaza dorinta de consum, iar de aici pana la exces nu e decat un pas. O alimentatie echilibrata nu trebuie sa contina zahar suplimentar, deoarece in natura exista suficiente produse care contin glucide (fructe, fainoase, legume, lapte, cereale), astfel incat ratia zilnica de minim 100 g carbohidrati poate fi acoperita fara efort. In plus, glucidele naturale au pe langa „zahar" (glucoza, fructoza sau amidon) si cantitati mari din alte elemente cu valoare nutritiva (fibre, apa, vitamine, minerale), asociere care dilueaza concentratia de glucoza si confera respectivelor alimente proprietati hranitoare, nu doar rolul de a satisface apetenta pentru gustul dulce. "

Pe aceeași temă

Cara Delevingne,Katy Bowman,Brian Tracy,Christina Tracy Stein,Fausto Brizzi,Ileana Vulpescu,Norman Vincent Peale,Dr. Mihaela Bilic

Dr. Mihaela Bilic

Mihaela Bilic