Ronțăieli (ne)vinovate

Ronțăieli (ne)vinovate

Descriere

Absolventa a Facultatii de Medicina de la Bucuresti, dr. Mihaela Bilic este de peste 15 ani medicul nutritionist care vrea sa aduca din nou bucuria si placerea pe mesele romanilor. Autoarea unor carti de succes, vandute in mii de exemplare (Silueta dincolo de mituri, Traiesc, deci ma abtin, Sanatatea are gust), promotoare a multor campanii de educatie nutritionala, Mihaela Bilic si a propus sa le redea oamenilor increderea in mancare, aratand ca sanatatea are gust! Prin intermediul numeroaselor emisiuni tv la care a fost invitata, dar si in cadrul conferintelor si seminarelor pentr­u publicul larg, sfaturile si recomandarile ei au ajuns in multe case si au ajutat multi romani. Ca medic primar in specialitatea diabet si boli de nutritie, cu un masterat in psihonutritie la Paris, Mihaela Bilic ne indeamna sa facem din mancare un prieten si din alimentatia sanatoasa si echilibrata un stil de viata!   Toata lumea iti vorbeste despre mancare, oricine are o idee, o parere. In aceasta avalansa de informatii, ajungi sa te simti pierdut, dezorientat, nu stii in cine sa ai incredere si te intrebi speriat: „Eu ce sa mai mananc? Ce am voie, ce trebuie?“ Raspunsul e in tine si tine de bun simt, instinct, nevoi si placere. Mananca folosindu ti simturile si lasa-ti corpul sa spuna ce-i face lui bine, de ce are nevoie. Iar daca ai intrebari sau nelamuriri, iti pun la dispozitie toate informatiile stiintifice si experienta mea de medic nutritionist. Ca sa ti fie viata „usoara“ si plina de gust!   Ce sa rontaim fara sa ne simtim vinovati? Cum sa ne alungam stresul sau plictiseala fara sa ne punem silueta in pericol? Cu ce sa ne linistim mintea si sa ne rasfatam simturile? Orice, numai comestibil sa nu fie! Pentru ca rontaiala nu este despre mancare, ci despre nevoia de calmare, de uitare, de relaxare. Iar alimentele ne hranesc corpul, cand de fapt noua ne e foame de emotii, ne e dor sa simtim... Asa ca va propun cugetari despre mancare (cititul nu ingrasa), idei si opinii alimentare, pe care sa le rontaiti cum poftiti, fie ca sursa de informare, fie ca motiv de impacare. Pentru ca scopul lor e sa va faca sa nu va mai simtiti vinovati si nici suparati pe mancare sa nu mai fiti! Asa ca am pus laolalta postarile dintr-un an intreg, ca sa aveti ce rontai... fara limita de cantitate, ba chiar cu recomandarea medicului nutritionist. Pofta buna la… citit! - dr. Mihaela Bilic, medic nutritionist     Fragment din cartea "Rontaieli nevinovate" de Mihaela Bilic: "Cum arfi sa ne crestem singuri PRObioticeie cu PREbiotice?! In cautarea unei digestii optime si a unei imunitati de fier, apelam din ce in ce mai des la probiotice, acele culturi de bacterii benefice concentrate intr-o capsula. Eficienta lor este din pacate relativa, putine trec de bariera acida din stomac si si mai putine supravietuiesc si se dezvolta in colon. Ideea de a aduce „locuitori" noi, care sa se aclimatizeze in intestinul nostru, trebuie schimbata. Obiectivul ar fi sa hranim si sa crestem populatiile de bacterii benefice deja existente! Nu de culturi noi de bacterii liofilizate avem nevoie, ci de hrana adecvata pentru colocatarii din colon. Bine hraniti, ei vor produce vitamine si acizi grasi capabili sa stimuleze imunitatea. Ce trebuie sa mancam pentru binele intestinului nostru? PREbiotice, adica fibre alimentare. Ce efect au ele? Pot fi consumate doar de bacteriile bune, care astfel vor creste si se vor multiplica colonizand teritorii din ce in ce mai ample. Interesant este ca aceste fibre nu pot fi folosite de bacteriile rele, cele care dau balonare si probleme digestive (preferatul lor este zaharul!). Fibrele cu efect prebiotic sunt in esenta fragmente de glicozaharide, deci carbohidrati. Exista trei categorii: • liliacee - praz, sparanghel, ceapa si usturoi, pastarnac; • asteracee - andive, anghinare; • amidon rezistent la digestie - banane verzi, cereale integrale (grau, secara, ovaz). Ca un mic secret culinar, tot amidon rezistent cu efect prebiotic avem si in cartofi, orez si paste fainoase fierte si consumate reci. Prin racire, amidonul se cristalizeaza si nu mai poate fi absorbit/digerat, asa ca ajunge in colon, unde hraneste bacteriile bune. Iata de ce salata de cartofi sau de paste si orezul de la sushi ingrasa mai putin. Introduceti mai des in meniu fibrele prebiotice de mai sus si intestinul vostru va fi fericit iar imunitatea se va intari. Sanatatea chiar vine din farfurie si nu trebuie sa uitam ca, pe langa nevoile noastre, trebuie sa avem grija si de nevoile coloniilor de bacterii benefice cu care impartim viata. De binele lor depinde binele nostru!"  

Pe aceeași temă

Cara Delevingne,Katy Bowman,Brian Tracy,Christina Tracy Stein,Fausto Brizzi,Ileana Vulpescu,Norman Vincent Peale,Dr. Mihaela Bilic

Renne

Christine Beigel,Herve Le Goff

Mihaela Bilic

Mihaela Bilic

Mihaela Bilic

Mihaela Bilic,Necunoscut

Dr. Mihaela Bilic