Parul si Gutuiul

Parul si Gutuiul

Editura
An publicare
2004
Nr. Pagini
218
ISBN
9786066490016

Descriere

Cartea „Parul si gutuiul” este utila tuturor celor care vor sa cultive acesti pomi fructiferi si contine informatii despre particularitatile lor biologice, particularitati de fructificare, fazele fenologice, cerinte fata de mediu, infiintarea plantatiilor, agrotehnica culturii, boli si daunatori, ingrijirea recoltei de pere si gutui. Cuprinsul cartii „Parul si gutuiul”: * PARUL o Importanta culturii parului o Originea si arealul de raspandire o Particularitati biologice + Speciile care au contribuit la obtinerea soiurilor de par actuale + Particularitati de crestere # Specificul cresterii sistemului radicular # Specificul cresterii partii aeriene + Particularitati de fructificare # Tipul de fructificare # Longevitatea pomilor # Varsta rodirii # Comportarea parului in procesul infloritului, polenizarii si fecundarii # Potential productiv + Perioadele de varsta ale parului - lucrari ce trebuie aplicate in fiecare perioada + Fazele fenologice si repausul la par # Perioada de vegetatie * Evolutia unui mugure vegetativ * Evolutia unui mugure pe rod # Perioada repausului de iarna o Cerintele parului fata de conditiile de mediu + Cerintele fata de temperatura + Cerintele fata de lumina + Cerintele fata de umiditate + Cerintele fata de sol o Infiintarea plantatiilor de par + Alegerea locului de plantat + Amenajarea si parcelarea terenului + Sortimentul si repartizarea soiurilor in livada + Alegerea portaltoilor + Pregatirea terenului in vederea plantarii + Stabilirea distantei de plantare + Pichetarea terenhului + Plantarea perilor + Ingrijirea perilor dupa plantare o Agrotehnica culturii parului + Intretinerea solului in livezile de par + Lucrarile solului in livezile pe rod + Fertilizarea livezilor de par + Irigarea livezilor de par + Principii si norme generale privind taierile la par + Formele de coroana practicate la par + Particularitatile taierilor de rodire la par + Taieri de reintinerire la par o Bolile, daunatorii si combaterea lor + Boli + Daunatori o Ingrijirea recoltei + Protejarea pomilor impotriva brumelor si a ingheturilor tarzii de primavara + Reglarea incarcaturii de rod + Prevenirea caderii premature a fructelor + Protejarea pomilor contra grindinei + Prevenirea ruperii ramurilor incarcate cu fructe o Recoltarea, pastrarea si valorificarea perelor o Preparate din pere * GUTUIUL o Importanta culturii gutuiului o Originea si arealul de cultura o Particularitatile biologice ale gutuiului + Speciile care prezinta interes pentru obtinerea de noi soiuri sau portaltoi + Caracteristicile cresterii sistemului radicular + Caracteristicile cresterii partii aeriene + Caracteristicile de fructificare o Cerintele gutuiului fata de factorii de mediu + Cerinte fata de lumina + Cerinte fata de temperatura + Cerinte fata de apa + Cerinte fata de sol o Sortimentul actual la gutui + Portaltoii gutuiului + Soiurile de gutui o Particularitatile de cultura ale gutuiului + Specificul producerii materialului saditor + Specificul infiintarii plantatilor de gutui + Specificul agrotehnicii gutuiului in livada # Ingrijirea pomilor in anul plantarii # Ingrijirea pomilor in anii urmatori # Taierea pomilor - formarea coroanelor # Taierea pomilor maturi o Bolile si daunatorii gutuiului o Recoltarea gutuilor si pastrarea lor in stare proaspatata o Preparate din gutui Alte carti scrise de Conf. dr. ing. Lenuta Chira: o Pomii fructiferi - lucrarile de infiintare si intretinere a plantatiilor o Cultura arbustilor fructiferi o Ciresul si visinul o Cultura marului o Caisul si piersicul o Cultura prunului o Producerea materialului saditor pentru legume, pomi si vita de vie Alte carti scrise de Dr. ing. Ioan Pasca: o Cultura marului o Fructe, legume si flori - metode de prelungire a pastrarii in stare proaspata. Conserve de legume si fructe.

Pe aceeași temă

Lenuta Chira