Degustarea vinului
Descriere
„Am selectat câteva dintre marile titluri ale literaturii străine de specialitate, am cumpărat drepturile de autor şi am început să le traducem. Drumul l-am deschis cu Povestea vinului , bestseller-ul internaţional al lui Hugh Johnson, decanul autorilor de specialitate. Scrisă cu savoare şi umor, ea trasează coordonatele culturale, istorice, geografice şi organoleptice ale vinului. Odată cadrul stabilit, era normal să urmeze un manual practic de degustare. L-am ales pe cel mai bun: Cum se degustă vinul de Jancis Robinson OBE, MV. E ghidul clasic al novicilor şi cunoscătorilor deopotrivă, fiind prima carte care descifrează vinul prin exerciţii practice de degustare. Cei ce o parcurg învaţă să recunoască cele mai cunoscute soiuri de struguri, de la Chardonnay şi Riesling la Pinot Noir şi Cabernet Sauvignon, dar şi cum să evalueze dulceaţa, aciditatea, fructuozitatea sau corpolenţa unui vin. Nu lipsesc nici sfaturi specifice despre cum se alege vinul la restaurant şi despre potrivirea vinului cu mâncarea. Sau, în cuvintele autoarei: „Acest ghid “lichid” e menit să vă ţină companie atunci când gustaţi un pahar de vin, explicându-vă de ce vinurile au gusturi atât de diferite şi ajutându-vă să deveniţi (dintr-un consumator ignorant) un degustător informat, capabil să savureze plăcerea. Acest manual de degustare e un ghid complet pentru cei însetaţi. El vă povesteşte cum se face vinul, vă explică cum clima şi mărimea sticlei îi influenţează gustul şi vă învaţă cum să-l serviţi şi să-l beţi pentru a-l savura la maximum.”, Maia Banciu, traducător şi coordonator ediţiePrin informaţii corecte şi deloc stufoase, Jancis Robinson a contribuit mult la popularizarea vinului, făcându-l accesibil unor noi consumatori.”Guardian„O mare scriitoare dedicată vinului.”Observer„O abordare exhaustivă şi lipsită de inepţii care dezleagă câteva dintre misterele ce ne împiedică să apreciem vinul şi să ne bucurăm de el.”New York Times„Am urmărit cu admiraţie cum devine tot mai stăpână pe lumea vinului, din dorinţa de a o deschide tuturor. Urmărindu-şi scopul, a devenit un nume consacrat – pentru totdeauna.”Hugh Johnson„Cu greu aţi putea găsi un scriitor de literatură dedicată vinului mai coerent şi mai onest.”Australian Gourmet TravellerRecenzii“Probabil cel mai talentat scriitor despre vinuri, Jancis are o abilitate nelimitată de a scrie cărţi informative şi corecte care devin lecturi esenţiale.”, Robert M. Parker, Jr.“Pe de parte, cel mai bun autor de literatură despre vin al lumii”, Paul Levy, The Wall Street Journal“Femeia care face lumea vinului să saliveze doar vorbind… la fel de simplu ca un Beaujolais Nouveau.”, Jerry Shriver, USA TodayJancis Robinson este una dintre vocile cele mai autorizate şi mai iubite din lumea internaţională a vinului. E licenţiată în matematică şi filosofie a Oxford University, fiind, totodată, singurul jurnalist britanic care a obţinut calificarea de Master of Wine*. A scris zece cărţi, dintre care The Oxford Companion to Wine şi The World Atlas of Wine, scrisă în colaborare cu Hugh Johnson, sunt standarde de referinţă în întreaga lume. Apreciat om de televiziune, degustător şi critic, ea are o rubrică săptămânală în Financial Times şi e consultant pentru pivniţele regale. Jancis e invitată în întreaga lume să ţină cursuri despre vin şi să facă parte din juriile marilor concursuri de specialitate. Cel mai mult timp şi-l dedică, însă, website-ului jancisrobinson.com. A primit numeroase distincţii internaţionale, iar în 1999, prestigioasa revistă Decanter a declarat-o “Personalitatea Anului”. În 2003, Regina Elisabeta II i-a acordat titlul de OBE**.*MW - Master of Wine este cea mai înaltă calificare profesională din industria vinului, atribuită de The Institute of Masters of Wine din Marea Britanie. Jancis Robinson a devenit MW în 1984, fiind prima persoană din afara industriei care a reuşit să dobândească prestigioasa calificare. În prezent, în lume există 289 de MW. **OBE - Order of the British Empire, este cel mai important ordin cavaleresc al Imperiului Britanic, instituit de regele George V la 4 iunie 1917.