Vinul - de la strugure in pahar. Tot ce trebuie sa stim despre vin
Descriere
Tot ce trebuie sa stim despre vin Povestea vinului ofera o imagine completa a istoriei acestei milenare plante - vita-de-vie - si a darului ei de pret, vinul. Practic, istoria vinului se confunda cu insasi istoria umanitatii. Aceasta licoare miraculoasa a castigat o popularitate uriasa in ultimele doua decenii, si asta datorita calitatilor sale mereu imbunatatite. Prezenta carte ii ofera cititorului informatii detaliate despre tipurile de vita-de-vie, despre soiurile de struguri si perioadele lor de coacere, despre podgorie si munca in cadrul acesteia, cu tot ce implica ea. Un capitol aparte este dedicat tehnologiei de fabricare a vinului si celor mai apreciate sortimente de vinuri, un altul particularitatilor celor mai importante zone viticole ale lumii. Fiind un produs sensibil, manevrarea vinului se face cu delicatete: de la calitatea dopului si a tirbusonului la turnarea intr-un anumit pahar, de la temperatura ideala la care se bea vinul pana la depozitarea lui, dar si prezentarea defectelor care pot aparea, totul este tratat in detaliu. Vinul - de la strugure in pahar - Tot ce trebuie sa stim despre vin va trezi, cu siguranta, atat interesul gurmandului cat si al specialistului enolog, care se vor convinge, lecturand aceasta carte, cat de mult ii datoreaza vinului civilizatia umana. Cuprins: Cuvant inainte Primul contact Neajutorat in fata raftului: ce ne spun eticheta, pretul, provenienta si ambalajul Eticheta • Vinul si pretul • Vinul si alcoolul • Calitatea vinului • Vinul bag-in-box • Vinul din supermarket • Degustarea vinului Cunostinte generale Ce trebuie sa stim pentru a putea exprima o opinie avizata: notiuni importante legate de vin, date istorice si definitii Componentele vinului • Scurta istorie a vinului • Centura mondiala a vitei-de-vie • Denumirile de origine • Cunostinte despre vin Ampelografia Biologia unei plante neobisnuite: tipuri de vita-de-vie, butucul de vita, morfologia strugurelui Vita-de-vie • Soiuri de struguri rosii • Soiuri de struguri albi • Boabele • Taninul • Gradul de coacere a strugurilor Podgoria „Mama” calitatii: podgoria si lucrarile specifice Solul • Plantarea • Taierea vitei-de-vie • Anul in vie• Culesul strugurilor • Cultura biologica Lucrul in crama Oameni, butoaie si traditii: cum se transforma sucul in vin Producerea vinului rosu • Producerea vinului alb • Cunostinte despre butoaie • Noi tehnici enologice • sampania • Sekt, Spumante, Prosecco & Co. • Vinuri dulci • Vinul de Porto • Vinul de Xeres Tari viticole Despre punctele forte, punctele slabe si particularitatile celor mai importante zone viticole Franta • Italia • Spania • Romania • Germania • Austria • Elvetia • Portugalia • Ungaria • Grecia • Slovenia • Croatia • Africa de Sud • California • Chile • Argentina • Australia • Noua Zeelanda • Luxemburg si Estul Europei Cunostinte practice despre vin Despre manevrarea unui produs sensibil Calitatea dopului de pluta • Dispozitive alternative de inchidere a vinului • Capsula • Tirbusonul • Paharele pentru vin • Temperatura la care se bea vinul • Servirea • Depozitarea vinului • Imbatranirea vinului • Decantarea • Accesoriile • Bule si tartru •Defecte ale vinului Simturile folosite la savurarea vinului Mirosul, gustul si cum vorbim despre ele: de la gurmand la specialistul in vinuri Mirosul • Gustul • Aromele vinului • Vinul si evaluarea sa • Legende ale vinului Glosar Surse foto