Tepes. O biografie a lui Vlad III Dracula
Descriere
Statura lui Vlad III în conştiinţa românească, după mai bine de jumătate de mileniu, nu este deloc Intâmplătoare. Credem că psihologia lui este foarte pe inţelesul românilor. Acţiunile sale, oricât de extreme, au răspuns unor secrete aşteptări ale sufletului românesc. Vlad III a fost, fără Indoiată, un om de geniu, dar un om „absolut", un om al soluţiilor geometrice şi în această lumină se alătură figurilor radicale ale istoriei, fiind şi el unul dintre cei care au hotărât să disciplineze natura.
Luând însă atitudine faţă de „problemele româneşti", care în perspectivă istorică se dovedesc a fi cele dintotdeauna, el le-a pus în evidenţă, ca nimeni altut în epoca sa.
Cu atte cuvinte, el „i-a păscut" pe conaţiona;ii săi. Si românii au inţeles asta. Astfel, problemele geopolitice eterne ale românilor sunt prezente încă din seco-ul XIV. Cronicarul a spus că suntem aşezaţi „in calea tuturor răutăţitor", aceasta insemnând că trebuie să ducem viaţa agitată şi nesigură a celor aflaţi într-o zonă de contact. Ideea a făcut carieră în psihologia românească. Însă o alta, cu mult mai semnificativă, a fost ignorată. Aşezarea centrală pe continent, care îi face pe unii astăzi să găsească o virtute, nu înseamnă, de fapt, decât că poporul român era atunci, ca şi acum, aftat la mare distanţă, şi dintr-o parte şi dintr-alta, de marii poli culturali, potitici şi ideologici ai timputui. Ţările Române se aftau încă de atunci în situaţia de „a fi ale nimănui". Din acest fapt decurgea şi sentimentul atât de românesc al alienării. E ceva ce nu mai trebuie demonstrat, faptut că din aşezarea pe harta Europei vin şi ezitările psihologice dintre Est şi Vest, care sunt prezente astăzi cu noi.
(din CUVÂNT ÎNAINTE)