Interogatia investigativa
Descriere
Marius - Florin Mihaila este angajat al Ministerului de Interne din anul 1999, avand specializarea de psiholog expert in detectia comportamentului simulat prin tehnica poligraf, iar din anul 2005 pana in anul 2009 a fost coordonatorul retelei poligraf din Politia Romana.
Din anul 2010 ocupa o functie de psiholog specialist intr-o structura speciala a Politiei Romane.
De-a lungul timpului si-a dedicat viata studierii si aplicarii in practica a diferitelor metode psihologice pe care le-a descoperit in activitatea profesionala.
Toate activitatile sale in Politia Romana au evidentiat aceasta pasiune a autorului pentru detaliile si fineturile psihologice observate si prezentate acurat in prezenta lucrare.
Fragment din lucrare:
"L3. Lotul experimental
In scopul atingerii obiectivelor propuse, au fost selectionate doua esantioane, din cadrul celor 160 de persoane care au comis diferite tipuri de infractiuni: tilharie, inselaciune, trafic de persoane, vatamare, omor, tafic de droguri.
Primul esantion este format dintr-un numar 60 de persoane, care au fost suspectate si mai apoi au recunoscut comiterea faptei de talharie. In urma anchetelor in desfasurare, suspectii sunt obligati sa participe la activitatile de interogatoriu. Pe parcursul activitatilor specifice de investigare au avut loc diverse abordari ale suspectilor tocmai pentru a descoperi bresa care sa permita furnizarea detaliilor relevante pentru ancheta.
Cel de-al doilea esantion este format dintr-un numar 48 de persoane care au fost suspectate si mai apoi au recunoscut comiterea infiactiunii de omor.
Ceilalti subiecti au fost analizati pentru a observa care sunt diferentele care pot fi observate in functie de specificitatea infractiunii comise.
L4. Analiza cantitativa si calitativa a datelor
Sarcina evaluatorului, in cursul diagnosticarii, nu se reduce numai la includerea subiectului in diverse tipuri de inteligenta sau personalitate, de afectivitate sau temperament, definite in mod teoretic. Gratie caracterului lor general, definitiile nu se potrivesc intocmai anumitor cazuri particulare. Prin formularea diagnozei individuale se urmareste intelegerea, cunoasterea si explicarea amanuntelor importante. Examinarea psihologica va fi astfel conceputa si realizata, incat sa permita pe baza interpretarii calitative a datelor conturarea profilului intelectual al subiectului. "