Set Parisul personal (3 carti)
Descriere
De la secretele orasului la darurile primite si familia fictiva - iata etapele Parisului personal al lui George Banu: labirintul unei vieti si interiorul unei constelatii subiective constituite in timp.
De la promenada personala prin Orasul Luminilor la o cartografie afectiva a spatiului intim si chipurile ''actorilor'' care insufletesc peretii apartamentului parizian, George Banu ne permite, prin text si prin fotografiile Mihaelei Marin, sa fim spectatori privilegiati.
Pachetul contine titlurile:
Parisul personal - Autobiografie urbana (144 pagini)
In ultima zi a anului 1973, George Banu, devenit dupa patruzeci de ani o personalitate a scenei teatrale europene, sosea la Paris. Cu talent si emotie, el recompune aici drumul ce i-a permis sa descopere si sa creeze un ''Paris personal'' in sanul celebrului oras. Spatiul fixeaza amintirile timpului, stim de la Proust, si aici putem afla efectul acestei relatii poetice de-a lungul locurilor din memorie pe care autorul le evoca si prietena sa, Mihaela Marin, le fotografiaza. O ocazie de a urmari totodata reperele unei ''autobiografii urbane'' si de a descoperi un Paris dublu, cand secret, cand exemplar. O carte ce se plaseaza intre marturia subiectiva si descrierea obiectiva, intre promenada personala si mitologia ''orasului luminilor'', o carte despre experienta unui emigrant care a integrat Franta fara a-si uita originea. Parisul personal de George Banu deseneaza harta acelui oras individual capabil sa restituie o biografie. Citind-o, le descoperim impreuna, caci autorul se marturiseste si, in acelasi timp, calatoreste.
Parisul personal - Casa cu daruri (136 pagini)
Dupa poduri si gradini, strazi si teatre, George Banu isi continua calatoria in a doua parte a seriei Parisul personal, trecand de la exteriorul orasului la interiorul ''casei cu daruri'', a carei cartografie afectiva o reconstituie. Eseu ce aliaza cuvintele cu imaginile Mihaelei Marin in numele dorintei de a privi obiectele splendide fixate pe zidurile din jur si totodata de a reinvia amintirea prietenilor care le-au oferit. Aici putem urmari labirintul unei vieti si patrunde in interiorul unei constelatii subiective constituite in timp, gratie cadourilor ce evoca fiinte si scene intime: un inger baroc ranit si o fotografie metafizica, un Iisus al lui George Apostu si o coroana a lui Aureliu Manea...peceti al caror secret intim George Banu il dezvaluie acum formuland totodata si o poetica subtila a cadourilor. Cadourile afectiunii. Cadourile inimii. Cadouri a caror prezenta de azi salveza trecutul de ieri. Experienta proustiana.
Parisul personal - Familia din Rivoli 18 (144 pagini)
In acest ultim volum din Parisul personal in care recunoastem ''memoriile indirecte'' ale lui George Banu, ni se permite o neasteptata calatorie printre figurile pictate ce-i sunt intime si pe care, imaginar, le anima. El si-a constituit in timp o familie aleasa, nu mostenita, familie al carei arbore genealogic il deseneaza progresiv in noua carte. Privind si citindu-i paginile, patrundem intr-un context de convietuire cu splendizi protagonisti, veniti din epoci si locuri diverse, din Franta si Italia, de la Bucuresti si Praga. Amestec de arta si viata, cartea sa ne reveleaza biografia si chipul acestor ''actori'' ce se insufletesc pe zidurile apartamentului sau parizian. Ei formeaza un univers pe care George Banu l-a compus si pe care azi il dezvaluie. In singuratate, el ii este spectatorul privilegiat, care invita acum la o seducatoare vizita privata.