Pachet Romani si Romance care au schimbat lumea (Vol. VI-X)

Pachet Romani si Romance care au schimbat lumea (Vol. VI-X)

Editura
An publicare
2018
Nr. Pagini
0
ISBN
9786069921609

Descriere

Set 5 carti Romani si romance, volumele VI-X - prezentate de Dan Silviu Boerescu
Setul contine:

- Fara ei lumea ar fi aratat altfel! Marii inventatori romani si operele lor revolutionare;
- Romani celebri in America;
- Cei cinci romani care au stralucit la Paris. Ionescu, Cioran, Eliade, Brancusi, Enescu;
- Mari sportivi romani care au concurat (si) pentru alte tari;
- Zece romani pe care ii stie toata lumea: Hagi, Nadia, Zamfir, Nastase, Ceausescu, Dracula...


Fara ei lumea ar fi aratat altfel! Marii inventatori romani si operele lor revolutionare

Romanii au dat multe alte nume sonore ale inventicii inainte si dupa genialul Henri Coanda (nascut in 1886), parintele avionului cu reactie, creatorul aeodinei lenticulare (primul „OZN”!), descoperitorul „apei vii” si detinatorul a peste 700 de brevete de inventie recunoscute in marile tari ale lumii.

„Condeiul portaret fara sfarsit, alimentandu-se el insusi cu cerneala”, brevetat in 1827, este primul stilou modern inventat de Petrache Poenaru si precursorul stiloului inventat in 1863 de Brissant si Coffin si perfectionat 20 de ani mai tarziu de catre Watterman.

Inginerul mecanic Teodor Dragu, a introdus sistemul de franare automata cu aer comprimat, iar in 1887, sistemul de incalzire cu abur a trenurilor, coordonand si construirea mai multor locomotive cu abur.

Anastase Dragomir inventeaza la inceputul secolului XX o versiune timpurie a scaunului ejectabil, dar suficient de sofisticata, ce a fost testata cu succes atat in Franta, la 25 august 1929, cat si in Romania, pe aeroportul Baneasa, in luna octombrie a aceluiasi an. Scaunul ejectabil era confectionat dintr-un scaun detasabil, prevazut cu doua parasute, ce putea fi catapultat vertical dintr-o aeronava sau din orice alt tip de vehicul in caz de urgenta.

In 1950, un roman incerca sa rezolve setea de energie a civilizatiei, construind un dispozitiv despre care afirma, cu o jumatate de secol in urma, ca o sa functioneze vesnic. Asa se face ca Nicolae Vasilescu-Karpen devine recunoscut pentru „Pila Karpen” sau „Pila termoelectrica cu temperatura uniforma”, un perpetuum mobile ce genereaza energie la nesfarsit fara a primi vreo interventie din exterior. La 56 de ani de la producerea ei, pila inca functiona…

Romani celebri in America

Alexandra Nechita s-a nascut in 1985, la Vaslui. Parintii ei au fugit din Romania, alaturi de ea. Nechita a devenit cunoscuta din primii ani de viata: a desenat de la doi ani si a pictat in ulei de la sapte. A avut prima expozitie la Los Angeles la numai opt ani. Operele sale sunt expuse in diferite locatii din toata lumea si se regasesc in colectii private ale unor vedete precum Ellen DeGeneres, Alec Baldwin, Oprah Winfrey, Calvin Klein sau Whoopi Goldberg.

Andrei Şerban este considerat unul dintre cei mai importanti regizori de teatru din lume si este recunoscut pentru interpretarile sale inovatoare. Artistul s-a nascut in 1943, in Bucuresti, si a emigrat in SUA in 1969. A pus in scena zeci de spectacole in cele mai importante teatre si sali de opera din lume si a primit zeci de premii si distinctii. Din 1992, este profesor de teatru la Columbia University School of Arts.

La cei 231 de centimetri ai sai, Gheorghe Dumitru Muresan a fost cel mai inalt baschetbalist care a jucat vreodata in NBA (la egalitate cu sudanezul Manute Bol). Muresan s-a nascut in 1971 in Tritenii de Jos (Cluj) si din 1993 a jucat in NBA. Dupa ce si-a incheiat cariera in baschet, Muresan a cochetat cu actoria. El a aparut in filmul Uriasul meu, alaturi de Billy Crystal, intr-un videoclip al lui Eminem si in numeroase reclame…

Cei cinci romani care au stralucit la Paris. Ionescu, Cioran, Eliade, Brancusi, Enescu

Inca de la jumatatea secolului al XIX-lea, tinerii romani plecau la Paris ca sa uimeasca elitele din „Orasul Luminilor”.

Traditia a continuat si in prima parte a secolului XX si o noua pleiada de personaje uimitoare cu radacini valahe, moldave si transilvane au luat cu asalt Capitala Frantei.

Intre ei, titanul teatrului absurd – Eugen Ionescu (a carui mama era ea insasi frantuzoaica), filosoful Silogismelor amaraciunii – Emil Cioran (cel care a copilarit la Coasta Boacii ajungand sa fie considerat cel mai mare stilist al limbii franceze moderne), marele istoric al religiilor Mircea Eliade (care a revenit anual de la Chicago, pentru vacante, la Parisul atat de iubit din tinerete), sculptorul de geniu al Pasarii Maiestre – Constantin Brancusi (al carui atelier se afla acum, reconstruit, in fata Muzeului Beaubourg) si muzicianul fabulos George Enescu (compozitorul operei Oedip si cel mai mare violonist al timpului sau)… Cu totii au avut, insa, biografii controversate, cu ciudatenii incredibile, slabiciuni omenesti mai mult sau mai putin condamnabile si, uneori, derapaje greu de explicat!

Mari sportivi romani care au concurat (si) pentru alte tari

Actualul presedinte al Federatiei Romane de Haltere si vicepresedinte al forului mondial, Nicu Vlad, castigator al aurului olimpic la Atlanta, in 1984, accepta in 1991 sa concureze vreme de patru ani pentru Australia. „Am plecat pentru ca eram dator moral, ei imi platisera o operatie complicata la genunchi in 1986. Atunci, in 1991, am fost considerat tradator, in special de catre presa”, spune Nicu Vlad. L-a durut enorm felul in care era privit, tocmai el, singurul roman care a coborat la Budapesta de pe podiumul de premiere, protestand astfel pentru ca, in loc de Desteapta-te, Romane!, se intona Trei culori, imnul vechi, in 1990, cand luase medalia de aur la Campionatul Mondial.

Mai multi fotbalisti nascuti si consacrati in Romania, de la interbelicul Iuliu Bodola la contemporanul Vasile Miriuta, au jucat si au marcat goluri (si) pentru echipa nationala a Ungariei.

Jucatorul de tenis de masa Calin Creanga s-a metamorfozat, la Atena, in sportivul grec Kalinikos Kreanga.

Handbalistele Gabriela Rotis, Simona Spiridon, Edith Török-Matei, Liliana Topea si Sorina Lefter-Teodorović au jucat pentru Wunderteam-ul Austriei, in vreme ce Mihaela Ciobanu si Mihaela Ciora au evoluat pentru Spania si, respectiv, Slovenia.

Saritoarea in inaltime Alina Astafei, dupa ce fratele ei a fost ucis la Revolutie, a ales sa-si incheie cariera in Germania. La randul ei, campioana mondiala si vicecampioana olimpica la inot Roxana Maracineanu a castigat medalii numai pentru Franta.


Zece romani pe care ii stie toata lumea: Hagi, Nadia, Zamfir, Nastase, Ceausescu, Dracula...

Romania a oferit lumii o serie de mituri, reale sau fictiuni livresti, care au sedus imaginatia visatorilor, de la Vampirul Dracula, portretizat initial de scriitorul irlandez Bram Stoker si devenit, apoi, obiect al fascinatiei hollywoodiene, la dictatorul modern Nicolae Ceausescu, care a tinut mortis sa se plimbe cu caleasca prin Londra impreuna cu Regina Elisabeta a II-a.

Gheorghe Hagi – Nadia Comaneci – Ilie Nastase reprezinta o tripleta magica de sportivi, fiecare avand o inzestrare unica dar si excentricitati sau ciudatenii care le-au conturat personalitati iesite din comun.

Naistul Gheorghe Zamfir este considerat reincarnarea moderna a Zeului Pan, in vreme ce Sergiu Nicolaescu a avut in cinematografele din China aproape un miliard de spectatori…

Pe aceeași temă

Dan Silviu Boerescu