Revista Echidistante. Analogii

Revista Echidistante. Analogii

Autor
An publicare
2011
Nr. Pagini
134
ISBN
122189872
Categorii

Descriere

Echidistante. Analogii - Nr.10 / 2011 
Revista de cultura si stiinte

Aria tematica a revistei Echidistante este structurata cu maxima acuratete si coerenta (ca de altfel intreaga oferta a editurii, organizata pe domenii, colectii, serii bine definite, cu identitate vizuala proprie); acest tip de oferta este seducatoare pentru orice intelectual, prin ampla diversitate tematica si prin prospetimea viziunilor asupra unor teme de mare actualitate necesare studiului cailor de mentinere a diversitatii in ansamblul mutatiilor complexe care caracterizeaza epoca globalizarii.
  Volumul, coordonat de Cristina FLORESCU, se axeaza pe multivalenta analogica a valorilor culturale romanesti si europene. Se reliefeaza cum definirea si autodefinirea finitei, conturarea lucrului sau faptului se pot produce in mod temeinic mai ales in cadrul unor analogii. Fomulari frecvente, devenite loc comun de tipul "numai aici ori doar noua ni se poate intampla" sunt adesea prejudecati de neclintit cata vreme nu exista o proiectie a unui cadru analogic, contrastiv, totdeauna obiectivant. Lingvistica faptelor meteorologice capata dimensiuni de o inalta specificitate atunci cand se tine cont punctual comparativ de starea sufleteasca a vorbitorilor (cf. Cristina Florescu, Fenomenul meteo si starea sufleteasca). Factor de expresivitate lingvistica), Bucurestiul creste ori descreste dupa cum il proiectam analogic fata de Tecuci sau de New York (Mariana Net, Soarecele si elefantul: Bucuresti si New York la 1900. Temeiurile unei comparatii). Se poate, fara discutie, vorbi despre o tipologie a gandirii analogice la multe nivele, in cadru tehnic sau in magia diferitelor practice ritual (Adina Hulubas, Gandirea analogica. Magie si modelare a destinului in practicile rituale de nastere). Analogia poate sustine specificitati inalte sau poate indrepta un grup social spre uniformizari eliminatorii (Maria Carpov, Analogia si riscurile uniformizarii) etc.
  Plecand de la un grup semnificativ de studii proiectate asupra temei propuse spre reflectie, volumul de fata patrunde in structurile subtile ale desfasurarilor contradictorii socio-istorice, ori ale celor ligvistico-informale ale lumii contemporane.

Din cuprins: - Despre ANALOGIE si rolul ei - Ascensiunea Europei - Despre Ortodoxie la noi si in Franta - Gandirea analogica. Magie si modelare a destinului in practicile rituale de nastere - Soarecele si elefantul. Analogii intre Bucuresti si New York la finele secolului 19 (1865-1914) - Oameni si dictionare - Analogia in medicina - Meteo-dependenta lexicala a romanului aflat intre atmosfera vazduhului si cea sufleteasca

Pe aceeași temă