Revista Echidistante. Cultul eroilor

Revista Echidistante. Cultul eroilor

Autor
An publicare
2010
Nr. Pagini
78
ISBN
122189871
Categorii

Descriere

Revista Echidistante. Cultul eroilor - Nr.9 / 2010 Revista de cultura si stiinte Pornind de la ideea calauzitoare a lucrarii lui Thomas Carlyle, On heroes, hero-worship and heroic in history / Eroii, cultul eroilor si eroicul in istorie (1910), numarul de fata incearca o radiografiere a locului ocupat (precum si a rolului jucat) in constiinta publica de astazi de cateva dintre personalitatile de prim rang ale stiintei si culturii mondiale, personalitati care, intr-un fel sau altul, si-au legat destinul de (si si-au hranit opera prin) spiritualitatea romaneasca.

Avandu-se in vedere publicul-tinta al publicatiei de fata, tema unitara a articolelor reunite in acest numar a constituit-o relatia omului creator cu Diaspora - fie ea luata in sens literal, de exil pe pamint strain, fie luata in sens figurat - de exil printre proprii semeni, ba chiar de lupta cu implinirea propriilor aspiratii. De aici decurg o serie de comentarii (diferit reflectate de autorii fiecarui articol) cu privire la conditia creatorului printre ai sai sau printre straini, singuratatea incercarii temerare, esecul sau victoria, utopia visului si certitudinea proiectelor izbandite, perpetuarea idealului.

Din cuprins: - Cultul Eroilor (din Diaspora), astazi, Ioan Florin Diaconu; - Eugen Simion sau Singuratatea alergatorului de cursa lunga, Adrian Nicolescu; - Mircea Eliade sau Ocolul pamantului intr-o viata de om, Petru Ursache; - Bela Bartok sau Valurile spiritului creator, Ioan Florin Diaconu; - Dimitrie Berea sau Lungul drum al pictorului catre poezie, Ioana Petcu; - Nicholas Georgescu-Roegen sau Calea catre Paradisul terestru regasit,Vasile Nechita; - Henri Coanda sau De la Pamant la stele, Mihai A. Stroe

Pe aceeași temă