Dante. Istoria aventuroasa a Divinei Comedii de la padurea intunecoasa la realitatea augmentata
Descriere
Aparitia in limba romana a recentei monografii, Dante. Storia avventurosa della Divina commedia dalla selva oscura alla realta aumentata, il Saggiatore, Milano 2020, a cunoscutului critic literar si dantist, Alberto Casadei, profesor la Universitatea din Pisa, reprezinta omagiul si reverenta italienisticii clujene si a Universitatii Babes-Bolyai, adus lui Dante Alighieri, in acest an 2021 - la 700 de ani de la trecerea sa in nefiinta - care, in Italia, a fost prin decret prezidential dedicat marelui autor florentin.
Traducerea este rezultatul unui proiect coordonat de Monica Fekete, Mirona Bence-Muk si Delia Morar la care a participat un grup de studente entuziaste, si anume, in ordinea in care au intervenit: din anul III - Ramona Pasca, Anastasia Radac, Patricia Terzi, Hanna Dochitan si de la master - Georgiana Badescu, Sanziana Ghelase si Ada Muresan. Acestea au lucrat cu acribie pe un text aparent simplu si transparent, destinat unui public larg, insa cu capcane fine ascunse in filigran, dar carora au reusit, de cele mai multe ori, sa le gaseasca solutiile potrivite.
In sarcina ingrijitorilor de editie si a coordonatorilor de proiect au intrat asamblarea volumului, revizuirea si uniformizarea traducerii.
Dante Alighieri a descris in Divina comedie cea mai cunoscuta calatorie in lumea de apoi din literatura universala, o calatorie care nici dupa sapte secole nu pare a fi incheiata, se reitereaza in forme diverse, continua sa dialogheze cu noi toti - autori, artisti, critici literari, lingvisti, studenti, profesori, cititori. Autorul florentin, asa cum ilustreaza Casadei, Isi pastreaza intacte accentele de actualitate, Divina comedie continuand sa-si exercite cu forta influenta, asa cum se cuvine unui clasic care nu va termina niciodata ce are de spus, potrivit definitiei date de Italo Calvino. Aceasta influenta apare clar si puternic reliefata pana in zilele noastre, cand, in era globalizarii, recitirea si revizitarea poemului sacru il transforma pe Dante intr-o imagine iconica.
Punctele forte ale acestui volum, diferit de o monografie traditionala, se concentreaza asupra ilustrarii directiilor inovative ale exegezei dantesti, asupra numeroaselor chestiuni inca nedeslusite ale textelor, precum si asupra actualitatii operei sale in epoca contemporana. Se remarca de la inceput maxima claritate a expunerii care transforma acest volum si intr-unul divulgativ, mai precis accesibil unui public larg. Consideram ca in Romania traducerile din campul exegezei dantesti sunt aproape inexistente, deci aparitia acestui volum isi propune sa contribuie la acoperirea unui gol existent.
Dorim sa aducem, pe aceasta cale, multumirile noastre studentelor pentru contributia pretioasa la realizarea acestui volum. - [din Nota asupa editiei]