Revoluția alimentară
Descriere
Numeroase alimente de larg consum nu mai sunt, de multa vreme, ceva in acord cu natura noastra umana. Hrana sanatoasa a devenit un fel de iluzie. Cautam produse degresate, in speranta ca astfel vom da jos "colaceii" si "aripioarele" care ne ingreuneaza viata. De zahar cu greu ne putem feri, de vreme ce se ascunde pana si in cele mai uzuale alimente. Unele fructe, aduse cu mari costuri de departe, au consistenta si gust indubitabil de carton. Margarina substituie de zeci de ani, ca o dublura complet lipsita de talent, rolul untului in bucatarie. Iar daca avem ghinionul sa ne numaram printre cei carora painea, pastele, orezul si cartofii le dau o acuta stare de balonare si moleseala, ne intrebam: "Atunci, ce sa mancam?"
"Mancare adevarata", ne sfatuieste Andreas Eenfeldt. Unele dintre teoriile intens promovate in ultimele decenii nu au la baza nicio dovada stiintifica, afirma el, ci doar anumite interese economice si orgolii personale. Insa, din pacate, recomandarile nutritionale oficiale respecta cu fidelitate astfel de teorii. Si cu cat e societatea mai dezvoltata, cu atat se extinde mai rapid epidemia de obezitate. Nu pare a fi chiar o evolutie.
Fie ca suntem afectati de asa-numitele "boli occidentale", fie ca ne preocupa cateva nedorite kilograme in plus, dr. Eenfeldt ne previne: "Am crezut ca stim ce inseamna mancarea sanatoasa. A venit timpul sa intelegem ca raspunsul se afla chiar sub ochii nostri."
Traducere din limba engleza de Ianina Marinescu.