Dumnezeu nu e mort - Paperback brosat - Cristian Tudor Popescu - Polirom

Dumnezeu nu e mort - Paperback brosat - Cristian Tudor Popescu - Polirom

Descriere

Dumnezeu nu e mort. Interceptari. Note informative
  Trumpitii - il considera pe Trump Dumnezeu pe pamant. Cred orice le spune. Cum a si zis onorabilul de la rau inceput: oamenii astia ma voteaza si daca omor pe cineva pe strada ca asa vreau eu. Fac moarte de om pentru el. Ar dori sa nu mai fie alegeri, sa imparateasca Trump America si planeta pe vecie! Aminteste-ti-o pe consiliera lui spirituala, Paula White, zbierand cu spume si ochii dati peste cap, in campnia electorala: “Victory, Victory, Victory, aud victoria in toate colturile Raiului! Victory, Victory, Victory!". Conspirationistii - cipurile, Bill Gates, 5G sunt echivalentul Diavolului. Prin simplul fapt ca ii admiti existenta, Uciga-l toaca poate fi descoperit in orice, fara o iota de rationament. - fragment din carte
Tu ma'nspaimanti cu visuri, si'n spaime pui vedenii, zburdalnicul meu suflet rupandu-mi-l de duh si oasele, de moarte. Ca nu traiesc cat veacul, sa'ndur la nesfarsit; ci lasa-ma in pace cu viata-mi gaunoasa!... Ce-i omul, ca Tu Insuti l-ai ridicat in slavi? ce-i omul, ca Tu Insuti sa nu-l scapi din vedere, sa ai un ochi asupra-i din seara pana'n ziua si'n ceasu-i de odihna sa-l iei la intrebari? O, pana cand ma'nvalui, si pana cand m'acoperi, si pana cand n'am tihna nici sa-mi inghit scuipatul? Dac'am gresit, ce oare sa fac eu? ci spune-mi, Tu, Cel ce pan'si gandul din om il sfredelesti!... De ce m'ai pus pe mine sa-Ti stau, eu, impotriva, si sarcina sa-Ti fiu? De ce faradelegea Tu nu vrei sa mi-o uiti si pentru ce pacatul din mine nu mi-l speli?... Si-acum, merg in pamant; curand s-o face ziua, dar eu nu voi mai fi. - (Iov, 7, 14-21)
  Fragment din cartea "Dumnezeu nu e mort" de Cristian Tudor Popescu:

" Daca am pune toti cei aproape 8 miliarde de oameni de pe glob stransi ca sardelele intr-o conserva, am obtine aproximativ 1 kilometru cub, adica un cub cu latura de 1 km, de materie vie. Din Universul observabil, doar 6% este materie, restul e gol, vid, neant, pe care unii il numesc materie intunecata, energie intunecata. Daca noi, oamenii care traim acum, am disparea instantaneu, Universul nu ar suferi nicio schimbare. Daca galaxia noastra, Calea Lactee, ar inceta sa existe, Universul n-ar baga de seama. Daca intreg Universul observabil n-ar mai fi, pentru Dincolo asta n-ar insemna nimic. Si nu mai iau in discutie ipoteza ca Universul acesta e doar unul din Multivers. Omul e alcatuit din materie. Adica din molecule. Care sunt compuse din atomi. Atomii, avand mult mai mult vid in ei decat nucleu si electroni, si a caror structura coboara pana la particulele elementare de materie, cuarci si leptoni, sunt aceiasi, fie ca se grupeaza intr-o fiinta umana, fie intr-o molusca, o piatra sau o stea. Nu exista un Atom de Om, care sa fie al lui si numai al lui, care sa-l deosebeasca de celelalte fiinte vii si de materia nevie. Pentru particulele elementare, omul e un conglomerat de atomi, cu nimic deosebit de restul Universului. Creierul e totuna cu vezica biliara, inima, cu muschii fesieri, iar sufletul - nicaieri. Omul este un covid, intrucat e situat intr-un punct infinitezimal de tangenta intre doua viduri - cel din afara si cel dinauntru. Cele doua hauri, care sunt de fapt Unul, cu foarte rare bucati de materie, inclusiv noi, care se mai gasesc prin el  acesta este Dumnezeu.
Greu de imaginat o afirmatie mai falsa decat aceea ca Domnul a facut omul dupa chipul si asemanarea Lui.
Sau mai aroganta decat zicerea lui Nietzsche: Cand privesti prea mult in abis, abisul priveste si el in tine. Poti sa te holbezi in abis catu-i haul si bargaul, abisului nu-i pasa de tine.
Dumnezeu exista, dar nu are nimic omenesc. Nici viu. Nici macar fiintial: este acel Ceva ce totusi era pe cand, spune Eminescu, fiinta nu era, nici nefiinta.
Dumnezeu nu e nici bun, nici rau cu noi: pur si simplu nu existam pentru El."  

Pe aceeași temă

Chris Simion,Chris Simion,Chris Simion

Ecaterina Burmistrova

Jeanette Winterson

Florin Lazarescu

Dmitri Merejkovski,Dmitri Merejkovski

Cristian Tudor Popescu

Cristian Tudor Popescu

Cristian Tudor Popescu

Cristian Tudor Popescu

Cristian Tudor Popescu

Cristian Tudor Popescu