Regimul juridic al entitatilor economice reflectat in jurisprudenta Curtii Constitutionale - Mona-Maria Pivniceru, Benke Karoly

Editura
An publicare
2022
Nr. Pagini
288
ISBN
9786062719128

Descriere

Regimul juridic al entitatilor economice reflectat in jurisprudenta Curtii Constitutionale reprezinta cea de-a treia aparitie editoriala din colectia dedicata relatiei simbiotice existente intre normele juridice adoptate de legiuitor si jurisprudenta Curtii Constitutionale dezvoltata in raport cu acestea. Obiectul sau de analiza se circumscrie legilor referitoare la organizarea, functionarea si procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa a societatilor si a altor forme de organizare a activitatii economice, privite prin prisma deciziilor pronuntate de Curtea Constitutionala in solutionarea exceptiilor de neconstitutionalitate. In acest sens, au fost avute in vedere Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului, Legea societatilor nr. 31/1990, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale si Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.
 
Conceptul editorial promovat are ca element central ordonarea deciziilor instantei constitutionale in functie de reglementarile legilor analizate. Pentru o lectura cat mai facila si eficienta, lucrarea este elaborata sub forma fiselor aferente deciziilor selectate. Aceste fise au o structura standardizata, in cuprinsul lor fiind redate norma criticata, textele constitutionale sau conventionale de referinta, critica si analiza criticilor de neconstitutionalitate formulate. 
 
Primul titlu al lucrarii cuprinde o prezentare jurisprudentiala a conditiilor de admisibilitate ale exceptiei de neconstitutionalitate, grupate in functie de trei criterii: cadrul procesual, structura exceptiei si competenta Curtii Constitutionale, tocmai pentru a inlesni familiarizarea celor interesati cu exigentele pe care orice cerere adresata Curtii Constitutionale trebuie sa le indeplineasca. Titlul al doilea cuprinde o prezentare jurisprudentiala a aspectelor de fond pe care le presupun legile privind regimul juridic al entitatilor economice. Actele normative selectate au fost ordonate cronologic si, ulterior, au fost identificate si selectate spre analiza numai acele prevederi legale care isi mentin actualitatea, facand parte din fondul activ al legislatiei.
 
In consecinta, aceasta lucrare poate fi privita ca un manual elementar pentru intelegerea din punct de vedere constitutional a exigentelor procedurale pe care le implica exceptia de neconstitutionalitate si a continutului legilor privind regimul juridic al entitatilor economice, reprezentand astfel un instrument util atat pentru practicienii dreptului, cat si pentru cei aflati la inceputul unei cariere juridice.

Autori: Mona-Maria Pivniceru, Benke Karoly, Valentina Barbateanu, Ioana Marilena Chiorean, Andreea Costin, Irina Loredana Gulie, Patricia-Marilena Ionea, Simina Popescu-Marin, Cristina-Catalina Turcu.