Noir de Brasov

Noir de Brasov

Editura
An publicare
2021
Nr. Pagini
348
ISBN
9786067495577

Descriere

Noir de Brasov. Povestiri reunite de Tony Mott si Bogdan Hrib

De ce Noir de Brasov?
Aventura volumelor colective "Noir de..." a pornit de la o... editura americana care si-ar fi dorit un "Bucharest Noir" cu 10 povestiri, corecte politic, reprezentand geografic uniform suprafata capitalei, cu autori de toate genurile, religiile, varstele si rasele... Nu ne-am potrivit. De fapt cred ca n-au fost bani. La ei, nu la noi. Si atunci am gasit (cu greu) 18 autori (bucuresteni, banateni , ardeleni si tot asa, dupa cum ne cunosteam...) care au scris povesti pentru "Noir de Bucuresti"; cartea de peste 500 de pagini, a aparut in 2017. Au urmat "Gastro Noir" in 2018 si "Noir de Timisoara", coordonata de Daniel Timariu, in 2019. Anul 2020 n-a fost prea ofertant. Nu comentam.   Acum a venit, in fine, momentul pentru Noir de Brasov. Initial gandit ca un urias volum cu titlul "Noir de Transilvania", proiectul a fost regandit intr-o forma mai concentrata, lasand loc in viitor unor posibile dezvoltari punctuale.
Asadar Noir de Brasov are zece povestiri, cu zece autori si un singur oras.   Din cei zece, opt nume au fost deja in echipa precendentelor "Noir de..." si au in portofoliu destule volume personale: Teodora Matei, Danut Ungureanu, Lucia Verona, Tony Mott, Daniel Timariu, Anamaria Ionescu, Bogdan Hrib, Lucian-Dragos Bogdan, un editor a publicat doar proza scurta: Rebeca Cojocaru si (victorie!) avem un debutant: Radu Costescu.   De ce acesta si nu alt mare oras al Transilvaniei? Din doua motive:
- Primul pentru ca o mare parte dintre autori, chiar ne-brasoveni, au o iubire (impartasita sau nu) pentru Brasov. Sa nu uitam ca a mai existat cu proiect localizat in apropiere: „Domino 2: Misterele Rasnovului”, unde au contribuit sase autori, mare parte dintre ei recidivand in carte pe care speram sa o cititi. - Iar al doilea (pragmatic): sprijinul oferit (eleganta si prietenie) de un mare jucator local, acum national si international, din piata de carte - Libris.ro cu tot cu Libraria St. O Iosif de pe Muresenilor si cu minunatele festivaluri pe care le organizeaza de ani buni in Piata Sfatului.   Va invitam sa descoperiti un alt oras, un oras nu doar al locurilor, ci si al oamenilor, cu povestile lor, cu fricile lor, cu deciziile si faptele lor. - Editorii, 28 iulie 2021, pe DN1, intre Bucuresti si Brasov.

Autori: Teodora Matei, Danut Ungureanu, Lucia Verona, Tony Mott, Daniel Timariu, Anamaria Ionescu, Bogdan Hrib, Lucian-Dragos Bogdan, Rebeca Cojocaru, Radu Costescu.

Pe aceeași temă

Bogdan Hrib

Anamaria Ionescu,Radu Costescu

Rodica Ojog Brasoveanu,Rodica Ojog-Brasoveanu

Bogdan Hrib