Inovatia

Inovatia

Descriere

Teoria si istoria inovatiei - fenomenul care defineste epoca moderna si care ne schimba vietile

Inovatia este principalul fenomen al lumii moderne, motivul pentru care avem parte atat de imbunatatiri radicale ale standardelor de viata, cat si de schimbari majore in societate. Dati uitarii evenimentele pe termen scurt, cum ar fi mandatul lui Donald Trump sau Brexit, pentru ca inovatia este cea care va determina cursul secolului XXI, desi ea ramane un proces misterios, putin inteles de oamenii politici si de afaceri. Trebuie, asadar, sa schimbam modul in care privim inovatia, pentru ca aceasta nu este un proces care are loc de sus in jos sau de jos in sus, conform vreunui plan. Este, de asemenea, diferita de inventie fiindca presupune transformarea inventiilor in lucruri practice si accesibile oamenilor. Inovatia accelereaza anumite industrii sau le incetineste pe altele. Este un fenomen colectiv, care nu apartine vreunui geniu solitar, si care implica incercari repetate si greseli asumate. E graduala, inexorabila, contagioasa, imprevizibila si, desi nu poate fi modelata de economisti, poate fi cu usurinta descurajata de politicieni.

Pornind de la povestile pasionante ale inovatiei, de la cum au pornit si cum au reusit sau au dat gres, Matt Ridley ne vorbeste despre motoare, cafea, cartofi, vaccinuri, antibiotice, calculatoare, inginerie genetica, masini, radio, social media, inteligenta artificiala, tantari, trollere, apa cu clor, toalete, radio, detectoare de bombe, ierbicide, drepturi de autor, caini, agricultura, trenuri, tigari electronice, telegraf, fertilizatori, motoare cu aburi, motoare cu reactie sau motoare de cautare, telefoane mobile si, in cele din urma, despre viata insasi.

Unul dintre cei mai buni scriitori de non-fictiune ai generatiei sale. Ca un Yuval Harari al Marii Britanii. - Forbes

O fascinanta teorie a inovatiei, de la radacinile ei preistorice pana la modurile in care va modela viitorul. - Scientific American
Aici este punctul meu de pornire: inovatia este cel mai important aspect al lumii moderne, dar si unul dintre cele mai putin intelese. Este motivul pentru care majoritatea oamenilor traiesc acum in prosperitate si mai intelept prin comparatie cu stramosii lor, baza marilor descoperiri din ultimele cateva secole, explicatia simpla a motivelor pentru care incidenta saraciei extreme este in cadere libera la nivel global pentru prima oara in istorie: de la 50% din populatia lumii, la 9%, in decursul vietii mele. Inovatia are loc cand oamenii sunt liberi sa gandeasca, sa experimenteze si sa speculeze. Are loc cand oamenii pot face schimburi intre ei. Are loc cand oamenii sunt oarecum prosperi, nu disperati. Este usor contagioasa. Are nevoie de investitii. In general se petrece in orase. Si asa mai departe. Dar oare chiar o intelegem? Care e cea mai buna metoda de a incuraja inovatia? Chestiunea uimitoare legata de inovatie este cat de misterioasa ramane inca. Niciun economist sau sociolog nu poate explica in totalitate de ce are loc inovatia, fara sa mai vorbim de modul sau locul in care apare sau se manifesta.

Pe aceeași temă

Matt Ridley