Jurnale si memorii in Romania comunista

Jurnale si memorii in Romania comunista

Autor
An publicare
2020
Nr. Pagini
508
ISBN
4444000012889
Categorii

Descriere

Jurnale si memorii in Romania comunista discuta literatura autobiografica publicata de scriitori romani intre 1945 si 1989. La o prima vedere, s-ar spune ca, intr-o perioada in care discursul la persoana intai era destinat mai degraba institutiilor cu functii de control, cartile memorialistice ar fi disparut din planurile editurilor.
Insa lucrurile nu stau asa. In forme variate si purtand marcile contextului socio-politic, textele apartinand genului autobiografic au continuat sa fie produse si publicate. Dupa investigarea aparitiilor publicistice si editoriale, studiul de fata se opreste in detaliu asupra unor scriitori reprezentativi pentru diferite etape ale perioadei comuniste, printre care Mihai Novicov, Maria Banus, Eugen Barbu, Mircea Horia Simionescu, Radu Petrescu, Petre Stoica, Ion Ianosi, Radu Cosasu, Eugen Simion si Adrian Marino.
Volumul are la baza teza de doctorat coordonata de prof. dr. Mircea Martin si sustinuta la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti in 2018.
"Decupajul autoarei alege o zona literara putin explorata de critici, ceea ce, dincolo de atractia personala pentru tema (pe care o aminteste in introducere), probeaza si un anumit curaj intelectual. Lansata in aceasta intreprindere pe care nu ne ramane decat s-o consideram una de pionierat, Oana Purice isi propune sa fie atenta la circumstantele istorico-politice, la nuantele terminologice, la diferentele de ordin stilistic intre un autor sau altul.
Intreg demersul sau - si cu deosebire introducerea - contin si un atent comentariu orientativ si justificativ. Avem in fata o lucrarea in conceperea si redactarea careia legatura intre texte si contexte este permanent mentinuta si analizata cu un discernamant in acelasi timp moral, politic si estetic.
Aici se afla cred, meritul principal al autoarei. Dar Oana Purice nu se multumesc cu atat. Ea tine sa incadreze excursul istorico-contextual si comentariul analitico-literar cu o dizertatie teoretico- terminologica la inceput si cu o atenta trecere in revista a dezbaterilor pe teme autobiografice care au avut loc in Estul european fost comunist."-Mircea Martin

Pe aceeași temă

Oana Purice

Oana Purice,Isabella Wild,Liviu Osman,Ciprian Apetrei

Simona Antonescu,Ilie Constantin,Claudius Dociu,Dan Gulea,A. Ioana Luca,Speranta Mateescu,Liviu Osman,Viorica Raduta,Ioana Ristea,Andrei Troasca,G.w.,Lucian Vasile,Oana Purice