Spatiul literar in romanul romanesc de la N. Filimon la G. Calinescu

Spatiul literar in romanul romanesc de la N. Filimon la G. Calinescu

Autor
Editura
An publicare
2020
Nr. Pagini
212
ISBN
9786067994582

Descriere

Spatiul literar in romanul romanesc de la N. Filimon la G. Calinescu - inventar fenomenologic

Autorul a optat pentru clasificarea clasica, mai simpla si mai operationala: Spatiul rustic/ urban; deschis/ inchis; exterior/ interior; public/ privat. Fiecare categorie are subspatii (alveole) cum ar fi: casa, odaia si cele asimilabile ei.
Spatiul fictional poate fi: liniar, circular, labirintic; poate fi extins pana la nivelul cosmicului si transcendentului sau contras pana la nivelul corpului uman. Oricare spatiu poate fi conotat pozitiv sau negativ. Spatiul implica (contine) un drum – miscarea, calatoria. Aceeasi categorie, forma de spatiu, poate fi manipulata in cele mai diverse feluri si scopuri, in mod subtil ori grosolan.
  Studiul de fata isi propune un inventar fenomenologic al spatiului in romanul romanesc de la N. Filimon la G. Calinescu, alegand cateva opere considerate relevante pentru tema propusa. Exemplu si model i-a fost cartea lui Valeriu Cristea: Spatiul in literatura – forme si semnificatii. "Prologul" ei – un frumos si substantial eseu-poem inchinat spatiului literar.

Pe aceeași temă

Ionel Popa