Nationalism si asceza

Nationalism si asceza

Autor
Editura
An publicare
1998
Nr. Pagini
192
ISBN
9739593267

Descriere

Nationalism si asceza. Refelctii asupra fenomenului legionar

Om de dreapta, Julius Evola (1898-1974), inainte-de a fi un simpatizant al fascismului mussolinian, este un marturisitor al Traditiei, iar au putut vedea in el un Rene Guenon al Italiei. A sa Rivolta contro il mondo moderno (1934) are multe puncte de tangenta cu La crise du monde mo-derne a lui Guenon. Spre deosebire de acesta, Evola a fost insa mult mai implicat in actualitatea politica a vremii sale si de aceea mai vulnerabil in fata ,,inchizitorilor" ideologici ai epocii postbelice (ca si Heidegger in Germania, Dumezil in Franta sau Eliade la noi).
Volumul de fata reuneste o suita de articole dedicate de Evola lui Corneliu Codreanu si Miscarii sale, dupa vizita efectuata la Bucuresti in primavara lui 1938, spre a-l cunoaste pe deja legendaruI conducator al ,,Garzii de Fier".
Chiar daca uneori observatiile sau concluziile lui Evola raman discutabile (si in mod fatal tributare ,,grilei" interpretative a fascismului italian), el a sesizat mult mai bine decat altii esenta moral-spirituald si dimensiunea mistica (evidentiata si de Mircea Eliade) a ,,cazului Codreanu" si a ,,fenomenului legionar" in genere, cu sensibilitatea si competenta trans-politica a ,,profesionistului" in materie. De aceea, marturiile si reflectiile sale raman foarte pretioase pentru o intelegere adecvata a ,,problemei legionare", indiferent de verdictul moral sau ideologic al diferitilor analisti.

Pe aceeași temă

Julius Evola