O viata dubla intre Est si Vest
Descriere
De la picturalitatea imaginii cinematografice desprinsa parca din filmele lui Antonioni, cu peisaje ireale, fluide, din lumi imateriale (in apusurile de soare boliviene), si parcurgand un amplu traseu catre fotografia jurnalistica de documentare care decupeaza evenimentele istoriei recente (precum imaginile demonstratiilor din Kiev), opera lui Corneliu Cazacu surprinde, incita si mai ales deschide cai revelatoare de analiza ale unei lumi tumultoase, dar feerice. Lentila aparatului sau devine un caleidoscop pulsatil, cu imagini suprapuse din jurul lumii. Corneliu Cazacu elaboreaza radiografii existentiale prin alaturarea unor segmente de timp si spatiu in coplesitoarea diversitate tematica pe care o abordeaza. De la calatoriile in Vietnam, unde scena operei vietnameze sau portretul generalului sunt parca desprinse din pelicula Dream a lui Akira Kurosawa, Corneliu Cazacu ne poarta in indepartata regiune Kyrgyzstan (aflata la interactiunea dintre cateva mari civilizatii ca parte a Drumului Matasii).
Volumul O viata dubla. Intre Est si Vest este un dens jurnal de calatorie impartasit cu generozitate privitorului de catre artist. Suntem calatori in acest tur al lumii prin Bolivia, Cairo, Cernobil, Coreea de Nord, Cuba, Etiopia, Filipine, Iran, Kiev, Kyrgyzstan, Vietnam… Profil cultural complex, Corneliu Cazacu si-a articulat o opera solida, bine fundamentata atat artistic, cat si conceptual. Vorbitor fluent a peste sase limbi straine, cu o relevanta experienta de lucru internationala, Corneliu Cazacu parcurge si sondeaza profund o diversitate culturala, articuland astfel un spatiu narativ cu ramificatii pe cele sase continente. Lucrarile si textele sale au fost publicate in reviste nationale si internationale precum: National Geographic, Romania Libera, Foreign Policy, Observator EU, Dilema Veche.
Corneliu Cazacu este castigatorul premiului I oferit de Centrul Roman de Jurnalism Investigativ din Romania (2015), a obtinut in 2016 in Munchen un important premiu in cadrul competitiei SIR (pentru fotografie, referitor la integrarea refugiatilor in Munchen). In 2015, fotografiile sale au fost publicate in National Geographic SUA. - Dr. Oana Ionel