Contributii la etnomuzicologia romaneasca din prima jumatate a secolului XX
Descriere
Volumul de fata insumeaza studiile etnomuzicologice ale lui Ilarion Cocisiu, pasionat culegator si cercetator al folclorului din perioada de pionierat a etnomuzicologiei romanesti patronata de personalitatea lui Constantin Brailoiu - prima jumatate a secolului XX. Putine dintre acestea au fost publicate in timpul vietii folcloristului ardelean, majoritatea fiind publicate postum in ingrijirea reputatului etnomuzicolog Tiberiu Alexandru, ca semn de recunostinta fara ce cel care i-a fost maestru in domeniu si caruia ii pastreaza o binemeritata recunostinta.
Volumul de fata apare din initiativa Dr. Gavril Tarmure, managerul Centrului Judetean pentru Cultura Bistrita-Nasaud, fiind al doilea volum inchinat acelui mare deschizator de drumuri in domeniul etnomuzicologiei romanesti, colaborator de nadejde al lui Constantin Brailoiu la Arhiva de Folklor a Societatii Compozitorilor Romani. Contributia sa substantiala la cunoasterea si tezaurizarea folclorului romanesc din prima jumatate a secolului XX este prezentata succint de subsemnata in studiul ce deschide prezentul volum.
In elaborarea editiei am avut ca ghid modelele de studii ingrijite sub forma de critice ale lui Tiberiu Alexandru - uneori prea critic in notele de subsol, insa demn de maestrul sau in evaluarea informatiei - si recomandarile de care am beneficiat din partea regretatului savant in perioada anilor 1993-1994, cand, facand documentare pe fondul manuscris Ilarion Cocisiu conservat in Arhiva Institutului de Etnografie si Folclor "C. Brailoiu" din Bucuresti, i-am impartasit acestuia gandul de a proiecta o editie de contributii etnomuzicologice ale lui Ilarion Cocisiu. In acea perioada, vazand entuziasmul meu in fata tezaurului manuscris ramas de la Ilarion Cocisiu, Tiberiu Alexandru mi-a marturisit faptul ca si el proiecta o editie critica a studiilor lui Ilarion Cocisiu pe care le-a publicat in diverse reviste si anuare. Atunci am discutat amanunte asupra structurii volumului pe care il proiectase si mi-a predat un dosar plin de insemnari olografe si dactilograme de care urma sa tin seama in lucrul meu, deoarece inteleptul si minunatul meu sfetnic profesional luase imediat decizia de a-mi preda stafeta lucrului la valorificarea editoriala a mostenirii stiintifice a lui Ilarion Cocisiu. Am intocmit atunci, sub indrumarea lui Tiberiu Alexandru, un proiect de valorificare a manuscriselor lui Ilarion Cocisiu si mi-am alcatuit un catalog al manuscriselor pe care doream sa le pregatesc pentru publicare. - [ din Cuvant inainte], Dr. Constanta Cristescu (muzicolog)