Podgoria Dragasani - marele areal colinar cu potential vinicol calitativ total
Descriere
In preajma unor puternice asezari dacice dominate de Rusidava, devenita mai tarziu regiunea viticola voievodala a banilor Olteniei — Dragasanii s-au bucurat prin vinurile sale de o atentie si o pretuire deosebite — din cele mai vechi timpuri. Relieful sau modelat miraculos de natura, cu o gama infinita de forme, de pante si de expozitii si cu o scara fericit dozata de altitudini; Trasaturile climatice de baza din cele mai favorabile, marcate indeosebi prin absenta oricaror excesivitati sau insuficiente; Asezarea ei de-a lungul vaii Oltului ce-i asigura o permanenta miscare usoara a aerului, totdeauna dispunand de o buna umiditate chiar in iulie-august, lunile cele mai calde; Toate acestea sunt conditii naturale care au decis ca cele mai dotate si valoroase soiuri romanesti si straine sa gaseasca la Dragasani cel mai favorabil mediu pentru a-si exprima integral amploarea aptitudinilor de calitate de care dispun. - Prof: univ. dr. ing. Stefan C. Teodorescu (1986), Intemeietorul Oenologiei moderne romanesti Realitatile privind vocatia podgoriei Dragasani pentru vinuri de inalta calitate, formulate in mod magistral de catre ilustrul cercetator si universitar, cu mai multe decenii in urma, sunt confirmate cu prisosinta in lucrarea de fata. - Autorii Cuprins: Capitolul I: Studiu introductiv. Podgoria Dragasani - consideratii de ordin geografic, istoric si de traditie. Valente in noul concept privind viticultura la nivel mondial. Capitolul II. Cadrul ecologic general al podgoriei Dragasani. Capitolul III. Cunostinte stiintifice de specialitate - baza de documentare in perioadele studiului privind vocatia oenologica a podgoriei Dragasani. Capitolul IV. Repere oenologice comparative privind aptitudinea podgoriei Dragasani pentru vinuri rosii de inalta calitate. Capitolul V. Potentialul calitativ-tehnologic al soiurilor din sortimentele pentru vinuri pe ansamblul podgoriei Dragasani. Capitolul VI. Posibilitati privind imbunatatirea biotehnologiilor si tehnologiilor de elaborare a vinurilor albe in podgoria Dragasani. Capitolul VII. Optimizarea factorilor biotehnologici si tehnologici de vinificatie primara la elaborarea vinurilor rosii, semiaromate si aromate in podgoria Dragasani. Capitolul VIII. Compozitia fizico-chimica de baza a vinurilor in raport cu zonele viticole si perioada anilor de productie. Capitolul IX. Argumentatie finala privind atribuirea podgoriei Dragasani a denumirii de "Mare teritoriu colinar cu potential vinicol calitativ total".