Studiul China. Carte de bucate -T. Colin Campbell, LeAnne Campbell
Descriere
Plina de ponturi utile de substitutii, conservare a factorilor nutritivi si tranzitie la o alimentatie bazata pe plante, Studiul China – Carte de bucate iti arata cum sa iti transformi cu adevarat si vizibil starea de sanatate, si a ta, si a intregii familii, cu preparate delicioase, de care va veti indragosti si tu, si copiii. Una dintre particularitatile cartii lui LeAnne este folosirea unor retete care nu contin grasimi adaugate si putina sare – sau chiar fara sare – si care recurg la minimum, in modul cel mai judicios, utilizarea de agenti de indulcire. Unele persoane, care nu pot in ruptul capului sa accepte ideea de a nu folosi zahar sau grasime in dieta cotidiana pot sa-i puna la indoiala strategia fara-grasimi, dar dovezile stiintifice arata ca ar trebui sa incercam sa evitam sa folosim grasimi adaugate, mai ales persoanele care fie se confrunta cu un risc sporit de aparitie a unei boli degenerative (respectiv majoritatea oamenilor) sau cei care au fost deja diagnosticati cu o asemenea boala (de exemplu, boli cardiovasculare, cancer, diabet si alte tulburari metabolice si obezitate). Folosesc termenul grasimi „adaugate” pentru a face distinctia fata de alimentele pe baza de legume si fructe care au un continut bogat de grasimi, deoarece acestea au adeseori o rezerva naturala de antioxidanti, fibre si genul adecvat de proteine. Pentru prima oara, o carte de bucate porneste de la aceste descoperiri si pune la dispozitie retete de preparate culinare bazate pe dovezile stiintifice ale Studiului China. Scrisa de LeAnne Campbell, fiica unuia dintre autorii Studiului China – dr. T. Colin Campbell – si mama a doi adolescenti inzestrati cu o sanatoasa pofta de mancare, Studiul China – Carte de bucate cuprinde retete delicioase, usor de realizat, bazate pe plante, fara adaos de grasimi, cu zahar si sare la minimum, retete verificate, care asigura o stare optima de sanatate – fara niciun sacrificiu in ce priveste savoarea si aromele. „Studiul China – Carte de bucate combina cele mai bune si mai sanatoase practici ale alimentatiei bazate pe plante, cu preparate fara ulei, de care te vei indragosti de-a dreptul, impreuna cu intreaga ta familie.” – Lindsay S. Nixon, autoarea uriasului succes, Seria Happy Herbivore Fragment din cartea de bucate: " ADAUGA MAI PUTINA GRASIME, ZAHAR SI SARE In afara alegerii metodelor care conserva continutul de factori nutritivi al alimentului, sugeram si sa minimizezi [adaosul de] grasimi, sare si zahar suplimentar. Atat uleiul, cat si zaharul, sunt alimente disociate si, ca atare, au in general un continut redus de vitamine, minerale si fibre. Pentru ilustrarea efectului metodelor de preparare termica asupra continutului nutritiv, sa comparam cartofii pai frantuzesti prajiti cu un cartof copt. Daca duci acasa un cartof de la piata, in septembrie pana la inceputul lui decembrie, apoi il faci cartofi pai frantuzesti prajiti, curatandu-l de coaja, feliind, prajind si sarand, vei avea un aliment cu un continut de factori nutritivi mai apropiat de cipsurile de cartofi decat de cartoful copt. Cartofii prajiti pai frantuzesti facuti in casa, dintr-un cartof potrivit, contin de doua ori mai multe calorii, de optzeci de ori mai multe grasimi si de nouasprezece ori mai multa sare decat un cartof potrivit copt. CLATITE DE DOVLEAC TIMP DE PREPARARE: 20 minute SE OBTIN 12 CLATITE 2 cani de faina de grau integrala 1 lingurita de bicarbonat de sodiu 1 lingurita de praf de copt 1/2 de lingurita de sare de mare 1 lingura de condiment pentru placinta de dovleac 2 inlocuitori de oua (2 linguri faina de in cu 6 linguri de apa) 2 cani de lapte vegetal 1/2 de cana de dovleac (din conserva sau pasat) 5 linguri de sirop de artar 1/2 de lingurita de extract de vanilie 1. Se preincalzeste o tigaie care nu lipeste sau o forma de prajit la foc potrivit spre mare. 2. Se amesteca faina, bicarbonatul de sodiu, praful de copt, sarea si condimentul pentru placinta de dovleac intr-un bol mare. Se lasa deoparte. 3. Intr-un bol separat, se amesteca inlocuitorii de oua, laptele vegetal, dovleacul, siropul de artar si extractul de vanilie. 4. Se combina apoi ingredientele lichide cu cele uscate si se amesteca astfel incat sa se omogenizeze bine. Compozitia trebuie sa curga; daca pare prea groasa, se mai adauga lapte. 5. Se foloseste o masura de 174 de cana sau de 173 de cana pentru masurarea si turnarea cantitatilor de compozitie pe suprafata incinsa. Se lasa sa se coaca pana cand apar bule la suprafata, in jur de 2-3 minute. Se intorc apoi clatitele cu o spatula si se coc si pe cealalta fata, pana capata o culoare auriu-aramie. Se servesc imediat. "